Ratne igre: Detalji masovne vojne vježbe koja će se održati u Rusiji

Radiosarajevo.ba
Ratne igre: Detalji masovne vojne vježbe koja će se održati u Rusiji
EPA-EFE / Ruski projektil Topol-M

Rusija planira da sljedeći mjesec održi masovne ratne igre, u kojima će učestvovati 300 hiljada vojnika - što će biti najveći vojni manevar od vremena Hladnog rata i vježbe iz 1981. godine.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitry Peskov, kazao je da je vježba Vostok-2018 "itekako opravdana, zbog agresivnih i neprijateljskih stavova prema Rusiji."

Rusija će u septembru održati najveće vojne vježbe još od 1981. godine

Na vježbi će učestvovati i vojne jedinice iz Kine i Mongolije, a vojni manevar, piše BBC, održava se u vremenu rastućih tenzija između NATO-a i Rusije. 

Šta će se događati tokom vježbi?

Ruski ministar odbrane Sergei Shoigu otkrio je kako će u vježbi Vostok-2018, koja će se održati od 11. do 15. septembra, učestvovati 36,000 tenkova, različitih transportera i oklopnih vozila, te 1000 aviona. Inače, vostok je ruska riječ za istok.

Sve ruske zračne jedinice i dvije mornaričke flote učestvovat će u vježbama koje će se održati diljem Sibira i dalekih istočnih područja Rusije.

Ministar Shoigu usporedio je vježbe sa sovjetskim manevrima 1981, u kojima su vježbali napad na NATO Savez. "U nekim aspektima ponovit ćemo vježbu Zapad-81, ali ova će biti veća." Dodaje se i kako će se veličina vježbe najjasnije shvatiti ako se ima u vidu da će u njoj biti isti broj snaga koje su učestvovale u velikim bitkama Drugog svjetskog rata. 

Također, ruski zvaničnici vrlo rado pričaju o učešću kineske vojske, kazavši kako je sve evidentnija i jača saradnja Rusije i Kine na svim poljima. Podsjetimo i kako je ruski predsjednik Vladimir Putin vojnu modernizaciju - uključujući i izradu novih nuklearnih projektila - označio kao prioritet. Inače, u ruskoj vojsci ima oko milion ljudi. 

Kako i zašto će Kina biti dio vježbe?

Kinesko Ministarstvo odbrane dalo je vrlo šturu izjavu o vojnoj saradnji s Rusijom. Naveli su tek da se radi o produbljenju saradnje i unaprjeđenju sposobnosti i Rusije i Kine da odgovore na različite sigurnosne prijetnje.  No, istakli su kako meta u vježbama neće biti "treća strana".

Iz Kine će u Rusiju otići 3,200 vojnika, 900 oklopnjaka, te 30 letjelica. Kina odlazi na poligon za vježbu Tsugol, koje se nalazi u Transbajkalskoj regiji u Rusiji. Neki kineski vojnici već se nalaze tamo.

Detalji mongolskog učešća još nisu poznati.

Šta je rekao NATO?

Glasnogovornik Dylan White kazao je da je NATO upoznat sa vježbom i da će pratiti situaciju. 

Rekao je da razmatraju rusku ponudu - da se dozvoli vojnim atašeima NATO-a iz Moskve da posmatraju vježbu. 

"Sve nacije imaju pravo vježbati svoje vojne snage, ali izrazito je važno da se ovo radi transparentno", rekao je White. "Vostok demonstrira ruski fokus da se pripremaju za konflikt velikog obima. To odgovara uzorku koji smo već vidjeli u prošlosti: Napadna Rusija, koja značajno povećava svoj odbrambeni budžet i vojno prisustvo."

Zašto rastu tenzije između Rusije i NATO-a?

Tenzije su počele rasti nakon ruskog pripajanja Krima od Ukrajine 2014. godine i nakon što je Rusija podržala pobunjenike u istočnoj Ukrajini.  NATO je reagirao s povećanim brojem vojnika na istoku Europe, poslavši četiri hiljade vojnika u zemlje-članice. 

Rusija je, pak, kazala da je ovaj potez NATO-a neopravdan i ocijenili su ga kao provokacija.

Odnosima nije pomoglo ni trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeija Skripala i njegove kćerke Yulie, što se dogodilo ovog marta u Engleskoj, a nakon čega je NATO uklonio ruske diplomate.

Velika Britanija i SAD - oboje su članovi NATO-a - tvrde kako je Moskva kriva za ovaj napad, no Rusija to negira. Također, Putin je prošle sedmice ponovo "zakuhavao" zbog imovine NATO-a u blizini ruske granice, a prošle sedmice borbeni avioni britanskog RAF-a u Rumuniji dvaput su bili prisiljeni presresti ruski vojni avion koji je krenuo prema zračnom prostoru NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije