Zastrašujući podaci: U Illinoisu oko 450 svećenika zlostavljalo više od 1.900 djece

1
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući podaci: U Illinoisu oko 450 svećenika zlostavljalo više od 1.900 djece

Istraga koju su provele savezne vlasti Illinoisa potvrdila je navode više od 1.900 žrtava o zlostavljanju djece koje je počinilo katoličko svećenstvo te američke države, izvijestio je glavni državni odvjetnik Kwame Raoul na konferenciji za novinare.

Istraga je trajala pet godina, a otkrila je stotine slučajeva više nego što su župe prvobitno prijavile.

Raoulova prethodnica, bivša državna tužiteljica Illinoisa Lisa Madigan, počela je istraživati opseg seksualnog zlostavljanja državnog svećenstva 2018., nakon što je izvješće velike porote Pennsylvanije dokumentiralo zlostavljanje 1.000 maloljetnika u šest biskupija u toj državi.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

Otkrića u tom izvješću šokirala su biskupije diljem SAD-a, a brojni državni odvjetnici obećali su istražiti svećenike unutar svojih država.

U to su vrijeme katoličke biskupije Illinoisa javno popisale samo 103 dokazana seksualna zlostavljanja djece, rekao je ured javnog tužitelja.

Silovanje djevojčice

Istraga je uključivala šest biskupija Illinoisa koje obuhvaćaju 3.5 miliona katolika. Istražitelji su potkrijepili optužbe za seksualno zlostavljanje djece protiv 451 svećenika i redovničke braće. Najveći broj bio je u Chicagu, gdje je bilo 150 prijavljenih zlostavljača, i Jolietu s 52 prijavljena zlostavljača. Budući da su neki prijavljeni zlostavljači evidentirani u dvije biskupije, ukupno su prijavljena 494 dokazana zlostavljača, stoji u izvješću.

Nasilni svećenik nagrađen novom župom, a napadnuta časna sestra "potjerana"

Neki od ovih svećenika imali su jednu žrtvu, a drugi desetke. Jedan od njih, koji je umro 2015., zlostavljao je 36 djece dok je služio u biskupiji Davenport u Iowi te u Jolietu prije umirovljenja 2005. Drugi je zlostavljao dvoje djece u biskupiji Peoria. Jedan svećenik silovao je 10-godišnju djevojčicu u svojoj učionici, navodi se u izvješću.

Dubina i širina seksualnog zlostavljanja su varirale, kao i kazne koje su dobili. U mnogim slučajevima navodi su prijavljeni, ali se po njima nije postupalo. Godine 1993. dvoje žrtava optužilo je jednog svećenika u čikaškoj biskupiji za zlostavljanje, ali nadzorni odbor nije preporučio njegovo kažnjavanje.

Jedan i dalje živi u krugu žrtava

Umjesto toga, svećenstvo ga je nadziralo i još uvijek mu je dopušteno da se sastaje s tinejdžerima. Još najmanje troje žrtava prijavilo je svećeničko zlostavljanje sve dok 2002. godine - gotovo desetljeće kasnije - nije uklonjen iz klera, navodi se u izvješću.

Svećenik koji je napao časnu sestru pušten iz zatvora pa tukao drugu ženu

Jednog svećenika optuženog za zlostavljanje brojnih dječaka župna su djeca poznavala pod nadimkom "Sretne ruke", ali je godinama izbjegavao kaznu. Tužitelji su često odbijali pokrenuti slučaj.

"Naša je odluka bila da ne stavljamo djecu u bilo kakav sudski proces jer smatramo da se naš cilj može postići i bez toga", rekao je jedan od državnih odvjetnika župljanima koji su prijavili zlostavljanje.

Svećenik se selio iz župe u župu nakon što su 1990. počele optužbe protiv njega, ali nije napustio Katoličku crkvu sve do 2008., stoji u izvješću. Nikada nije bio kažnjen za svoja navodna zlostavljanja, navodi se u izvješću, i umjesto toga živi u "svojoj vikendici, istoj rezidenciji za koju je toliko puta bio optužen da je u njoj zlostavljao dječake".

Slučaj u Hrvatskoj: Mladić od župnika iznudio oko 25.000 KM, dva automobila i vikendicu na moru

Žrtve imaju psihičke probleme

Najmanje 1997 žrtava prijavilo je da ih je zlostavljalo svećenstvo Illinoisa, navodi se u izvješću. Gotovo svi oni borili su se s problemima mentalnog zdravlja, pokazalo je izvješće, pri čemu su se neki okrenuli alkoholu i ovisnosti, a drugi su patili od tjeskobe i osjećaja bezvrijednosti. Neki su se borili sa suicidalnim mislima, dok su se drugi bavili fizičkim, zdravstvenim i financijskim problemima.

Biskup Thomas John Paprocki iz biskupije Springfield nakon otkrića je izjavio da im "nije poznat nijedan incident svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika koji se navodno dogodio u ovoj biskupiji u gotovo 20 godina". Također je rekao da je biskupija "u potpunosti predana tome da učini sve što može da spriječi ponavljanje zlostavljanja".

Ostalih šest biskupija izdalo je zajedničku izjavu u kojoj se ističe njihova predanost poboljšanju transparentnosti i učinkovitosti njihovih politika. Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država za sada nije komentirala nalaze ovog izvješća, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak