Vratila se bolest iz srednjeg vijeka: Bilježi se porast, ovo su simptomi

0
Radiosarajevo.ba
Vratila se bolest iz srednjeg vijeka: Bilježi se porast, ovo su simptomi

Skorbut, bolest koja je harala među pomorcima u 15. stoljeću, ponovo se pojavljuje u 21. stoljeću i bilježi alarmantni porast slučajeva širom svijeta.

Iako se nekoć povezivao s dugim putovanjima na moru i nedostatkom svježeg voća i povrća, danas je skorbut ponovno u porastu uslijed prehrambenih nedostataka koji se dovode u vezu s lošim životnim navikama i sveprisutnim rastom troškova života.

Ova bolest, uzrokovana nedostatkom vitamina C, bilježi trostruko više slučajeva od 2007. godine, a simptomi uključuju bolove u zglobovima, krvarenje i oticanje desni te iscrpljujući umor.

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

S obzirom na moderni pristup liječenju i dostupnost prehrambenih suplemenata, skorbut se danas lako liječi, ali njegov porast i dalje izaziva zabrinutost zbog negativnih obrazaca prehrane u društvu.

Smatra se da mnogi ljudi posežu za jeftinijom i nutritivno siromašnijom hranom, umjesto da se fokusiraju na svežu i raznoliku prehranu bogatu vitaminima i vlaknima.

Financijski izazovi i sve veći troškovi života dodatno pridonose ovom problemu, jer porodice nerijetko biraju brza i pristupačna rješenja, što se na kraju odražava na njihovo zdravlje.

Može ga se spriječiti i liječiti

Statistika dodatno potkrepljuje ovaj trend – izvještaj Informativnog centra za zdravstvenu i socijalnu zaštitu iz 2016. godine otkrio je da je broj prijema povezanih sa skorbutom porastao za 27 posto između 2009. godine i 2014. godine.

Podaci Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuju da su hospitalizacije povezane sa skorbutom narasle s 82 prijema u 2010. godini na čak 167 prijema do 2018. godine.

Premda je broj bolničkih prijema zbog skorbuta 2018./2019. iznosio svega 12 slučajeva, zabrinjavajući su podaci koji pokazuju preko 5.000 prijema povezanih s manjkom drugih nutritivnih elemenata.

Srećom, skorbut je, barem u teoriji, lako spriječiti i liječiti – potrebno je samo osigurati redovan unos vitamina C kroz prehranu.

Citrusno voće, poput naranči, zajedno sa zelenim povrćem i suplementima vitamina C, jednostavni su načini za sprječavanje ove bolesti.

Važno je podići svijest o ovoj ponovnoj pojavi skorbuta kako bi se pravovremeno prepoznali simptomi i spriječili daljnji slučajevi ove zaboravljene bolesti mornara u današnjem dobu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak