Vlasnica firme koja je isporučila eksplozivne pejdžere Hezbollahu navodno pod zaštitom tajne službe

6
Radiosarajevo.ba
Vlasnica firme koja je isporučila eksplozivne pejdžere Hezbollahu navodno pod zaštitom tajne službe

Cristiana Bársony-Arcidiacono, 49-godišnja vlasnica firme BAC Consulting iz Budimpešte u Mađarskoj, firme koja je naoko odgovorna za isporuku navodno tajvanskih dojavljivača i voki-tokija koji su ranije ove sedmice eksplodirali u rukama članova političke organizacije libanonskih muslimana Hezbollaha, nije viđena otkad su se te eksplozije dogodile, a Daily Mail piše da njena majka tvrdi da je čuvaju mađarske tajne službe.

Beatrix Bársony-Arcidiacono, 70-godišnja stanovnica talijanskog grada Catanije, rekla je Daily Mailu da je njena kćer primila "prijetnje" te da se trenutno nalazi na "sigurnom mjestu" te da je štite "agenti mađarske vlade". Mađarski su dužnosnici odbacili tvrdnju Beatrix Bársony-Arcidiacono.

Beatrix Bársony-Arcidiacono rekla je Daily Mail da je komunicirala sa svojom kćerkom, ali da su mađarske tajne službe objema rekle da ne razgovaraju s medijima. "Nemam komentara, nemam komentara", rekla je 70-godišnjakinja nakon što joj je Daily Mail postavio dodatna pitanja.

Pripremite zalihe: Više od 20 sarajevskih ulica danas bi moglo ostati bez vode

Beatrix Bársony-Arcidiacono rekla je ranije da njena kćerka nije ništa znala o planu da se raznesu dojavljivači i voki-tokiji koje je BAC Consulting navodno isporučio Hezbollahu. "Nije u to uključena ni na jedan način. Ona je bila samo brokerica. Ti predmeti nisu prošli kroz Budimpeštu... Nisu proizvedeni u Mađarskoj", rekla je Beatrix Bársony-Arcidiacono novinskoj agenciji Associated Press.

Tri su obavještajna dužnosnika u srijedu, 18. septembra rekla novinama The New York Times da je firma BAC Consulting paravan izraelskih obavještajaca. Časopis Forbes napisao je u petak, 20. septembra da je mađarska firma nudi niz konzultantskih usluga, ali da naoko nema mnogo staža u proizvodnji elektronike. Firmu su 2019. godine osnovali Cristiana Bársony-Arcidiacono i jedan poslovni konzultant iz Danske. Na službenoj internetskoj stranici BAC-a piše da se zove "Hansen".

Nova eskalacija sukoba: Hezbollah sa preko 140 raketa odgovorio na napade Izraela

Mediji su notirali da je BAC 2023. godine uprihodovao oko 800 tisuća američkih dolara (oko milion i tristo hiljada KM) ali da na svojoj internetskoj stranici nije otkrio s kime je surađivao. Tamo piše i da je BAC bio "stručni evaluator" Europske komisije. Glasnogovornik Komisije Balazs Ujvari rekao je Forbesu da nema indikacija da je Komisija imala direktan kontakt s BAC-om, ali je dodao da je Cristiana Bársony-Arcidiacono između 2021. godine i 2023. godine surađivala s Europskom izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu.

Forbes piše da nije poznato je li BAC ikada bio povezan s Izraelom. Forbes je pročešljao i njen životopis te pronašao niz tvrdnji upitne vjerodostojnosti. Primjerice, ona je na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn ustvrdila da je radila za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, međutim Agencija kaže da je bila samo stažistica. Nadalje, Bársony-Arcidiacono kaže da je članica Upravnog vijeća neprofitne organizacije Earth Child Institute, međutim ta je organizacija BBC-u rekla da Mađarica nikada nije bila članica njenog Upravnog vijeća.

Jedan prijatelj Bársony-Arcidiacono rekao je da bi se začudio da je ona svjesno ušla u kombinacije koje su rezultirale eksplozijama dojavljivača i voki-tokija u rukama Hezbollahovih članova, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak