Vladine snage preuzele veliki dio aerodroma Tripoli

Radiosarajevo.ba
Vladine snage preuzele veliki dio aerodroma Tripoli

 Snage odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije (UMH) preuzele su kontrolu nad većim dijelom Međunarodnog aerodroma Tripoli, javlja Anadolu Agency (AA).

Mustafa el-Mecei, glasnogovornik operacije "Burkan el-Gadab", izjavio je za AA da da su snage UMH danas počele akciju u cilju preuzimanja aerodroma. 

Potvrdio je da i dalje traju borbe snaga UMH-a i snaga lojalnih vojnom komandantu s istoka Libije Khalifi Haftaru. 

Haftarove snage su početkom maja pokrenule napade s ciljem zauzimanja glavnog grada Libije Tripolija, a vladine snage su pokrenule kontranapade i zaustavile nalete Haftarovih snaga na periferiji grada.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je ranije da je u sukobima u Tripoliju poginulo više od 400 osoba.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije koju štiti general iz perioda Gaddafijeve vladavine Haftar i druge u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak