Vladimir Putin tražio uslugu od Elona Muska? Zapadne službe bijesne na ovo "prijateljstvo"

4
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin tražio uslugu od Elona Muska? Zapadne službe bijesne na ovo "prijateljstvo"

Vladimir Putin je zatražio od Elona Muska da isključi internet iznad Tajvana kao "uslugu Kini", vjeruju zapadni sigurnosni zvaničnici.

Najbogatiji čovjek na svijetu i ruski lider su u redovnom kontaktu od 2022. godine, prema nekoliko bivših i trenutnih zvaničnika u SAD-u, Evropi i Rusiji.

Osnivač SpaceX-a je navodno jednom od ruskog lidera traženo da izbjegne aktiviranje svoje Starlink satelitske internet usluge iznad ove male azijske zemlje, prenosi Wall Street Journal.

Rasim i Hedija iz BiH dnevno zarade do 700 KM berući vrganje: 'Uzmite kantu i zaputite se u šumu'

Nije izviješteno je li Musk poduzeo bilo kakve mjere u odgovoru na Putinov zahtjev. Ostale teme razgovora između njih dvojice uključuju biznis, geopolitičke napetosti, kao i lične teme. Musk, koji redovno kritikuje ovu publikaciju na svojoj platformi X, još uvijek nije komentarisao navodni razgovor.

Ranije ove godine suočio se s optužbama da je prodao Starlink terminale Rusiji kako bi im pomogao u invaziji na Ukrajinu.

Ministarstvo pravde upozorilo Muska: Nagrada od milion dolara za glasače je možda ilegalna

Milijarder je Kijevu dao besplatan pristup sistemu, a kompanija je isporučila 5.000 terminala Ukrajini. To je bilo od suštinskog značaja za ukrajinske snage tokom skoro trogodišnjeg sukoba. Musk je odbacio izvještaje kao "kategorijski lažne" i "apsurdne", ističući da ne posluju s Rusijom.

SpaceX, kompanija koja lansira satelite, ima opsežne ugovore s Ministarstvom odbrane SAD-a. To mu daje pristup povjerljivim informacijama.

Ova firma je primarni izvođač raketnog lansiranja za NASA-u i Pentagon.

Prema pisanju The New York Times-a, milijarder je prošle godine obećan 3 milijarde dolara (oko 6 milijardi KM) kroz 100 različitih ugovora s brojnim federalnim agencijama, piše GB News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak