Država blokirala X, nekadašnji Twitter: 'Elon Musk je promovisao fašizam i građanski rat'

0
Radiosarajevo.ba
Država blokirala X, nekadašnji Twitter: 'Elon Musk je promovisao fašizam i građanski rat'
Foto: Prtscr / X.com / Elon Musk

Venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro potpisao je dekret kojim se blokira pristup društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, na 10 dana, nakon javne svađe s vlasnikom Elonom Muskom.

Dvojica muškaraca su razmijenila uvrede otkako je Maduro proglašen pobjednikom prošlomjesečnih spornih predsjedničkih izbora.

Musk je opisao venecuelanskog lidera kao "diktatora" i "klauna", dok je Maduro optužio Muska za poticanje "mržnje, fašizma, [i] građanskog rata".

BIHAMK upozorio vozače: Očekuje se pojačana frekvencija vozila na ovim putnim pravcima

BIHAMK upozorio vozače: Očekuje se pojačana frekvencija vozila na ovim putnim pravcima

Posljednjih sedmica su izbili protesti protiv vlade zbog izbornih rezultata, a stotine ljudi su uhapšene od strane venecuelanskih snaga sigurnosti.

Izbori, održani 28. jula, opisani su kao "nedemokratski" od strane nezavisnih posmatrača, a glavna opozicija je izjavila da ima dokaze da je njen kandidat, Edmundo González, pobijedio s velikom razlikom.

Maduro je tvrdio da je Nacionalno izborno vijeće (CNE), tijelo zaduženo za provođenje izbora, bilo meta "kibernetičkog udara" tokom izbora i optužio Muska za organiziranje "napada" na njegovu ponovnu kandidaturu.

Carter Center, koji je pratio izbore na poziv venecuelanske vlade, izjavio je da nije pronašao "nijedan dokaz" o bilo kakvom kibernetičkom napadu.

U govoru emitovanom na državnoj televiziji u četvrtak navečer, Maduro je rekao da će X biti "povučen iz cirkulacije" od strane državne agencije zadužene za telekomunikacije.

"Elon Musk je vlasnik X-a i prekršio je sva pravila", rekao je. "Prekršio je pravila potičući mržnju, fašizam, građanski rat, smrt, sukobe među Venecuelancima i prekršio je sve venecuelanske zakone."

U objavama na X-u pred predsjedničke izbore, Musk je izrazio podršku glavnoj opoziciji, rekavši: "Vrijeme je da narod Venecuele dobije priliku za bolju budućnost."

Nakon objave rezultata, optužio je Madura za "veliku izbornu prevaru" i napisao: "Sramota za diktatora Madura". Također je uporedio Madurovu inteligenciju s magarećom i rekao da je "narodu Venecuele dosta ovog klauna".

CNE je proglasio Madura pobjednikom izbora, ali još uvijek nije objavio službene rezultate glasanja.

Opozicioni zahtjevi za objavljivanjem rezultata glasanja podržani su od strane vlada Brazila, Kolumbije i Meksika.

Vlade SAD-a, Argentine, Urugvaja i Ekvadora su priznale Gonzáleza kao pobjednika izbora.

U svojoj ocjeni, Carter Center je izjavio da izbori "nisu ispunili međunarodne standarde izborne integriteta i ne mogu se smatrati demokratskim".

Vrhovni sud Venecuele pozvao je predstavnike svih stranaka i kandidata da do petka dostave svoje vlastite rezultate glasanja.

Maduro je rekao da će prisustvovati sudu u petak, ali González je izjavio da bi prisustvovanje saslušanju učinilo ga "potpuno ranjivim zbog nemoći i kršenja pravičnog postupka".

"Time bih doveo u rizik ne samo svoju slobodu već, što je važnije, volju naroda Venecuele", rekao je, javlja BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije