Haos na ulicama širom Venecuele nakon izbora: Jedan čovjek ubijen, deseci uhapšenih

0
Radiosarajevo.ba
Haos na ulicama širom Venecuele nakon izbora: Jedan čovjek ubijen, deseci uhapšenih
Foto: EPA - EFE / Protesti na ulicama Caracasa

Najmanje jedna osoba ubijena je u protestima protiv izbornih rezultata predsjedničkih izbora u Venecueli, objavila je nevladina organizacija Foro Penal u ponedjeljak, dok se istodobno za utorak najavljuju novi protesti.

Najmanje 46 ljudi uhapšeno je u gradovima širom te južnoameričke zemlje, piše Foro Penal na platformi X, prenosi Hina.

Smrtni slučaj dogodio se u sjevernoj saveznoj državi Yaracuy, iako se ne zna više detalja o tome. Lokalni mediji prenose kako su poginule dvije osobe.

Nepoštene poslovne prakse: Booking kažnjen s 413,24 miliona eura

Nepoštene poslovne prakse: Booking kažnjen s 413,24 miliona eura

Protesti širom zemlje izbili su nakon kontroverznih izbora na kojima je pobjedu odnio autoritarni predsjednik Nicolas Maduro. Nakon objave rezultata izbili su nasilni sukobi između demonstranata i snaga sigurnosti.

Snimke s televizije pokazuju policiju koja koristi suzavac, a na demonstrante koji su marširali do predsjedničke palače u prijestolnici Caracasu je pucano. Vjerovatno su pucali pripadnici provladine paravojne grupe Colectivos, piše agencija dpa. Snimke pokazuju i kako policija ne intervenira kako bi zaustavila napade na demonstrante.

Opozicija je pozvala na velike proteste protiv vlasti i u utorak. Vlada pak planira svoj protuprotest.

Nacionalno izborno povjerenstvo proglasilo je pobjedu Madura, koji je na vlasti od 2013.  On je prema tim navodima dobio 51,2 posto glasova na izborima u nedjelju, dok je kandidat opozicije Edmundo Gonzalez dobio 44,2 posto. Opozicija ne priznaje rezultate i tvrdi da je riječ o izbornoj prevari.

Čelnica opozicije Maria Corina Machado u ponedjeljak je rekla da su protivnici vlade imali pristup 73 posto prebrojanih glasova te da se pokazalo da njihov predstavnik ima ogromnu prednost. Ona tvrdi da je Gonzalez pobijedio u svim saveznim državama i ima više od 6,2 miliona glasova, dok Maduro ima samo 2,7 miliona.

Američka vlada i nekoliko zemalja Latinske Amerike izrazile su sumnju u službene izborne rezultate.

Maduro bi trebao započeti svoj treći šestogodišnji mandat u januaru 2025.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije