Ministarstvo pravde upozorilo Muska: Nagrada od milion dolara za glasače je možda ilegalna

1
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo pravde upozorilo Muska: Nagrada od milion dolara za glasače je možda ilegalna
Foto: X.com / Donald Trump i Elon Musk

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država je upozorilo Elona Muska da bi njegov "poklon" od milion dolara za registrovane glasače u ključnim državama mogla kršiti savezni zakon.

Musk, koji je izrazio podršku bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i troši milionske iznose na podršku njegovoj kandidaturi, prije nekoliko dana objavio je da će davati nagradu u iznosu od jedan milion dolara koju je odredila njegova politička akcijska komisija s ciljem povećanja registrovanih glasača u spornim državama.

Muskova prvobitna obećanja o nagradama registrovanim glasačima odmah su izazvala zabrinutost među stručnjacima za izborne zakone i nekim državnim zvaničnicima koji su se pitali da li to krši zakone.

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Savezni zakon zabranjuje plaćanje ljudima za registraciju za glasanje. U saopštenju se trenutno obećava nagrada od jedan milion dolara ljudima koji će biti nasumično odabrani za potpisivanje peticije za podršku slobodama iz Prvog i Drugog amandmana. Međutim, da biste potpisali peticiju, morate biti registrovani glasač u određenim državama.

Pismo iz odjeljenja za javni integritet Ministarstva pravde, koje istražuje moguće povrede zakona u vezi s izborima, poslato je Muskovoj političkoj akcijskoj komisiji.

CNN je pokušao da dobije komentar od Muska, ali bezuspješno. Ministarstvo pravde je odbilo da komentariše.

"Želimo da pokušamo da dobijemo više od milion, možda 2 miliona glasača u ključnim državama da potpišu peticiju za podršku Prvom i Drugom amandmanu," rekao je Musk najavljujući "sretnu lutriju" na Trumpovom kampanjskom događaju u Harrisburgu u subotu.

"Nagradićemo jedan milion dolara nasumično ljudima koji su potpisali peticiju, svakog dana, od sada do izbora", rekao je milijarder. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije