Vlada Australije uvodi doživotnu zabranu vize migrantima

Anadolija
Vlada Australije uvodi doživotnu zabranu vize migrantima
Vlada Australije pripremila je nacrt zakona kojim želi donijeti doživotnu zabranu izdavanja vize migrantima koji su u Australiju došli čamcima i trenutno se nalaze pod nadzorom, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Malcolm Turnbull izjavio je kako će nacrt zakona koji zabranjuje migrantima ulazak u zemlju biti upućen u parlamentarnu procedu do kraja sedmice. Turnbull je poručio kako ovaj nacrt zakona istovremeno predstavlja i najsnažnije upozorenje krijumčarima ljudima.

Predsjednik opozicione Radničke partije Bill Shorten, nacrt zakona koji je pripremila vlada okarakterisao je kao “glupost”. I zastupnici ove stranke smatraju da je donošenje dugoročne zabrane ulaska u Australije imigrantima “ekstremno”, “đavolski” i “bolesno”.

U slučaju da nacrt zakona prođe parlamentarnu proceduru, migranti koji se uhvaćeni i trenutno se nalaze pod nadzorom će dobiti doživotnu zabranu na vizu Australije. To znači da kada se vrate u svoje zemlje, više neće moći ući u Australiji ni kao turisti, ni kao poduzetnici niti u slučaju da je njihov bračni parter državljanin ili državljanka Australije.

Nacrt zakona odnosi se na sve migrante koji su u Australiju na ilegalan način pristigli u periodu od 19. jula 2013. godine na ovamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak