Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca

0
Radiosarajevo.ba
Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca

Oko 21 milion penzionera sada će dobiti više novca. Godišnje usklađivanje penzija stupilo je na snagu početkom mjeseca. Na Zapadu će mirovine porasti za 4,39 posto, a na Istoku za 5,86 posto.

Penzioner na zapadu s penzijom od 1.500 eura zbog sadašnjeg povećanja mjesečno dobiva oko 66 eura više, a na istoku oko 88 eura više. Riječ je o bruto iznosima – dakle, bez odbitka doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

Manji dio povećanja penzija izgubit će se ove godine jer se 1. jula povećavaju doprinosi za osiguranje za dugotrajnu njegu: za osobe bez djece s 3,4 na 4,0 posto, za roditelje s 3,05 na 3,4 posto. U slučaju spomenutog primjera mirovine od 1.500 eura, to bi bilo 9 eura više odbitka od bruto u slučaju umirovljenika bez djece, odnosno oko 5 eura za umirovljenika s djecom, piše Fenix magazin.

Španski kralj i kraljica povodom 20 godina braka objavili porodične fotografije na Instagramu

Prema penzionom osiguranju, godišnji porast odnosi se i na starosne penzionere i na one koji su već ranije otišli u mirovinu zbog nesposobnosti za rad. Povećanje dolazi automatski u julu. Primatelji ne moraju učiniti ništa za to.

No, kada povećana penzija završava na računu?

Njemačko penziono osiguranje pojašnjava: "Vaša će mirovina biti isplaćena zadnjeg radnog dana banke u mjesecu za koji je mirovina namijenjena."

Povećana penzija za juli tako će se prenijeti krajem mjeseca.

Posljednji radni dan banke u julu 2023. je ponedjeljak, 31. Tada bi svi penzioneri trebali dobiti svoj novac. U augustu je posljednji radni dan banke četvrtak 31.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak