Velika podjela u EU: Europski komesar Slovenije postavio hashtag koji je izazvao haos

3
Radiosarajevo.ba
Velika podjela u EU: Europski komesar Slovenije postavio hashtag koji je izazvao haos

Europski komesar Slovenije je na X koja je najavio odluku EU da pomogne iranskim zvaničnicima nakon helikopterske nesreće u kojoj je jučer poginuo predsjednik te zemlje i još osam osoba.

Ubrzo nakon toga se morao pravdati zbog heštega koji je koristio i pomoći koju je najavio jer su mnogi bili ogorčeni zbog te objave.

Janez Lenarčič, europski komesar zadužen za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, jučer je najavio da će hitni sistemi odgovora EU pomoći iranskim timovima za reagovanje u planinskoj regiji nesreće.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Hešteg, uključen na kraju objave na X, nekadašnjem Twitteru, glasio je #EUSolidarnost, što je izazvalo svađu među poslanicima Evropskog parlamenta, Komisijom i kandidatima na izborima širom bloka.

Zahladnili su odnosi između Irana i EU-a nakon što je Bliskoistočna zemlja sankcionisana od strane bloka kada je otkriveno da je opskrbljivala Rusiju dronovima koji su kasnije korišteni u Ukrajini.

Prošlog mjeseca, poslanici Europskog parlamenta su pozvali na više sankcija protiv Irana nakon osude zemlje i njenog osvetničkog napada na Izrael.

Insinuacija da će EU pokazati solidarnost s Iranom nije dobro prihvaćena među europskim parlamentarcima i drugim europskim liderima, iako su službenik za štampu EU-a i drugi komesari od tada iznijeli slične izjave.

Belgijska poslanica Assita Kanko, članica grupe Zelenih, rekla je da je "šokirana" heštegom u Lenarčičevom saopćenju.

Kanko je rekla da bi slovenskom komesaru trebalo biti rečeno da je Parlament ranije pohvalio iranske protestantkinje i borca za ženska prava Jinu Mahsu Amini i druge protestante koji su se suprotstavljali režimu u Iranu.

Dodala je: "Ljudi u Iranu su doslovno i figurativno gušeni od strane režima. Europska solidarnost? S kim. I s čijim novcem?"

Švedski poslanik Charlie Weimers, član desničarske, populističke europske grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), nazvao je saopćenje Lenarčiča "sramotnim".

Weimers tvrdi da se evropska finansirana pomoć ne bi trebala koristiti kako bi se pomoglo političkom režimu Teherana. Potpredsjednik ECR grupe, holandski poslanik Rob Roos, iznio je sličan argument.

Vođa holandske stranke krajnje desnice, Geert Wilders također je osudio saopćenje, tvrdeći da je EU stvorila solidarnost s "zlom".

Lenarčič je od tada branio svoj izbor da uključi hešteg, rekavši da njegov izbor heštega "nije čin političke podrške bilo kom režimu ili establišmentu".

"To je jednostavno izraz najosnovnijeg ljudskog dostojanstva", dodao je Lenarčič.

Zvanično saopćenje EU-a objavljeno je danas u kojem su izražene "saučešće" Iranu povodom smrti njihovog predsjednika Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova Husseina Amira Abdoljaniana i još sedam iranskih zvaničnika uključenih u fatalnu nesreću.

Čelnici EU izrazili saučešće Iranu, europski političari ih popljuvali: "Sram vas bilo"

Iako se ne izražava solidarnost EU-a, neki su također kritikovali izjavu, koju su podijelili i drugi komesari i predsjednik Europskog savjeta, Objavio je Journal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak