Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći

5
Radiosarajevo.ba
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći
Foto: EPA-EFE / Ebrahim Raisi

Na mjestu nesreće helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, nisu pronađeni preživjeli, izvijestile su iranska državna novinska agencija IRINN i novinska agencija Mehr News.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer, 19. maja, "tvrdo sletio“ zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.

Šta se dešava u Sarajevu: Incident na Pofalićima, policija na terenu

Šta se dešava u Sarajevu: Incident na Pofalićima, policija na terenu

Ebrahim Raisi, bivši čelnik tvrdolinijske pravosudne vlasti, bio je osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudija izabran je 2021. godine nakon historijski nekonkurentnih predsjedničkih izbora.

Tokom svog mandata, nadgledao je period pojačane represije protiv neistomišljenika, prema izvještajima organizacija za ljudska prava.

Sljedeći u liniji sukcesije je prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, ukoliko ga odobri iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

Za razliku od svog prethodnika, umjerenog bivšeg predsjednika Hassana Rouhanija, Raisi je izgradio bliski savez s Khameneijem. Mnogi Iranci vjerovali su da se Raisi priprema da jednog dana naslijedi bolesnog 85-godišnjeg Khameneija, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije