Velika akcija u SAD-u i Italiji. Uhapšeno 16 članova zloglasne porodice Gambino

0
Hina
Velika akcija u SAD-u i Italiji. Uhapšeno 16 članova zloglasne porodice Gambino

Šesnaest navodnih vođa i saradnika kriminalne porodice Gambino uhapšeno je u SAD-u i Italiji, saopćili su američki tužitelji.

Optužbe protiv njih uključuju reketarenje, iznudu, odmazdu svjedocima, zavjeru i prevaru.

Deset ih je uhapšeno na području New Yorka, a šest su ih talijanske vlast uhapsile u Palermu na Siciliji.

Iskoristite sunčano jutro, meteorolozi za popodne najavljuju grmljavinu. Evo u kojim dijelovima BiH

Još jedan osumnjičeni je trenutno u bijegu, prema američkom Ministarstvu pravosuđa. Osumnjičenici koji žive u SAD-u izvedeni su pred sud u New Yorku. U optužnici su tužitelji iznijeli obrazac zastrašivanja i nasilnih napada s namjerom pronevjere sredstava te prevare sindikata i planova primanja zaposlenika.

Mafijaši su ciljali na kompanije za rušenje i firme koje se bave sakupljanjem i odvozom smeća. Prema optužnici, članovi skupine prijetili su biznismenima i tražili da im se plaća određeni iznos za pružanje zaštite. Tereti ih se da su izbjegli pravila sindikata i namjestili ponude za unosne ugovore o rušenju, piše BBC.

Optuženi su također 0 prijetnje svjedocima, pranje novca i krivična djela povezana s vatrenim oružjem.

Među uhapšenima su - kapetan porodice Joseph "Joe Brooklyn" Lanni, vojnik porodice Angelo "Fifi" Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Francesco Vicari, poznat i kao "ujak Ciccio".

Porodica Gambino jedan je od pet istaknutih mafijaških paorodica s područja New Yorka zajednički poznatih kao La Cosa Nostra. Porodicu je vodio šef John Gotti do njegove smrti u zatvoru 2002., a kasnije Frank Cali, koji je ubijen ispred svoje kuće na Staten Islandu u martu 2019.

Njegova smrt označila je prvo ciljano ubostvo mafijaškog bossa u gradu od smrti tadašnjeg šefa porodice Gambino, Paula Castellana, 1985. godine. Nekoliko nedavnih istraga i policijskih operacija usmjereno je na skupinu u SAD-u i Italiji. Optuženima prijete kazne od 20 do 180 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak