Vandalizam ili upozorenje? Eko aktivisti ofarbali historijski spomenik star 5.000 godina

2
Radiosarajevo.ba
Vandalizam ili upozorenje? Eko aktivisti ofarbali historijski spomenik star 5.000 godina

Dva aktivista "Just Stop Oil" poprskala su boju u prahu na Stonehenge, historijsko mjesto u blizini Salisburyja, Wiltshire, oko 12:00 sati u srijedu.

Taj potez dolazi dan prije početka proslave ljetnog solsticija na 5.000 godina starom orijentiru. Policija Wiltshirea potvrdila je da su dvije osobe uhapšene zbog sumnje da su oštetili drevni spomenik. Premijer Rishi Sunak osudio je incident kao "sramotan čin vandalizma".

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Iz "Just Stop Oila"  u izjavi naveli da su u pitanju dvojica demonstranata Niamh Lynch, 21-godišnji student iz Oksforda, i Rajan Naidu, 73-godišnjak iz Birminghama. Grupa je rekla da se farba sastoji od praha narandže i kukuruznog brašna i da će se "isprati kišom".

Čuli su se posjetioci kako viču "ne" i viđeni kako trče da intervenišu dok su aktivisti trčali do kamenog kruga na lokalitetu svjetske baštine UNESCO-a. Glasnogovornica engleskog nasljeđa opisala je prskanje spomenika kao "izuzetno uznemirujuće" i potvrdila da je lokacija ostala otvorena za javnost.

FOTO: Screenshot: Just Stop Oil

Dodala je da se "istražuju razmjere štete". Iz "Just Stop Oila" je rečeno da je motivacija incidenta bila zahtjev od sljedeće britanske vlade da prekine vađenje i spaljivanje nafte, plina i uglja do 2030. godine.

Portparol grupe je rekao: "Nastavak sagorevanja uglja, nafte i gasa rezultirat će smrću miliona. Moramo se udružiti da odbranimo čovječanstvo ili rizikujemo sve."

Mike Pitts, arheolog i autor knjige How to Build Stonehenge, rekao je da je incident "potencijalno prilično zabrinjavajući".

FOTO: Screenshot: Just Stop Oil

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak