Uznemirujuće snimke pokolja ruskih plaćenika u Africi: Upali su u zasjedu i platili veliku cijenu

5
Radiosarajevo.ba

Pobunjenici na sjeveru Malija, iz naroda Tuareg, rekli su da su ubili i ranili desetke vojnika i Wagnerovih plaćenika u borbama nedaleko granice s Alžirom.

S druge strane, vojska je rekla da je izgubila dva vojnika, ali da je ubila dvadesetak pobunjenika, piše Reuters.

Pobunjenički pokret, 'Stalni strateški okvir za mir, sigurnost i razvoj' (CSP-PSD), saopćio je da je u četvrtak i u petak, u borbama u gradu Tinzaouatenu, zaplijenio oklopna vozila, kamione i cisterne.

Ambasada SAD opet pita Dodika 'gdje su pare?': Vaše firme su dobijale tendere... šta je s drugima?

Pobunjenici su također rekli da su oštetili helikopter koji se srušio u stotinjak kilometara udaljenom gradu Kidalu.

Vojska Malija je potvrdila de se jedan od njihovih helikoptera srušio u petak u Kidalu tokom rutinske misije, no rekli su da nitko nije poginuo.

Foto: X.com: Pobunjenici Tuarezi

Nekoliko ruskih vojnih blogera javilo je u nedjelju da je najmanje 20 pripadnika Wagnerove skupine ubijeno u zasjedi blizu alžirske granice.

Na ruskim telegram kanalima navodi se da je u Maliju poginulo nekoliko i poznatih vojnih blogera, između ostalih i Nikita Fedjanjin, jedan od najpoznatijih dopisnika 'Grey Zonea'.

Pobunjenici su na Twitteru objavili snimka za koje upozoravamo da su uznemirujuče:

'Wagnerovi borci, koji su se kretali u konvoju s vladinim trupama, ubijeni su u Maliju, a neki su i zarobljeni', rekao je poznati ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime War Gonzo.

Informativni kanal Baza Telegram, povezan s ruskom sigurnosnom zajednicom, također je javio da je ubijeno najmanje 20 boraca Wagnera.

CSP-PSD je u drugom priopćenju u nedjelju rekao da se borio i porazio bataljun malijske vojske koji podržava Wagner. Kako su rekli, 'neprijatelj je uništen', a nekoliko vojnika i plaćenika koji su preživjeli, sada su u zarobljeništvu. Dodali su da je poginulo sedam njihovih boraca, dok je 12 ranjeno.

Grupa Wagner je igrala važnu ulogu u nekim od najžešćih borbi ruskog rata u Ukrajini, no budućnost grupe je postala upitna nakon što je šef grupe, Jevgenij Prigožin, poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu - dva mjeseca nakon neuspjele pobune protiv Kremlja.

U Maliju su vojne vlasti preuzele vlast nakon državnih udara 2020. i 2021., i bore se s dugogodišnjom islamističkom pobunom. Kažu da ondje prisutne ruske snage nisu Wagnerovi plaćenici, već instruktori koji pomažu lokalnim trupama s opremom kupljenom od Rusije.

Izvjetaj Telegram kanala Baza navodi da su Wagnerovi borci u Maliju najmanje od 2021. godine, javlja Jutarnji.

Tuarezi su etnička skupina koja živi na području Sahare, uključujući dijelove sjevernog Malija, a mnogi od njih se osjećaju marginaliziranima od strane malijske vlade.

Pokrenuli su pobunu protiv hunte u Maliju 2012.godine, ali su pobunu kasnije preotele islamističke skupine.

Grupa je 2015. potpisala mirovni sporazum vladom Malija, ali se CSP-PSD povukao iz pregovora krajem 2022. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak