Uzbuna u Izraelu: SAD šalje avione i brodove zbog mogućnosti totalnog rata

10
Radiosarajevo.ba
Uzbuna u Izraelu: SAD šalje avione i brodove zbog mogućnosti totalnog rata

Sjedinjene Američke Države će poslati dodatne ratne brodove i borbene avione na Bliski Istok kako bi pomogle u odbrani Izraela od mogućih napada Irana i njegovih saveznika, saopćio je Pentagon.

Napetosti u regiji su i dalje visoke zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Iranu i ključnog komandanta libanskog militantnog grupe Hezbollah. Snage za odbranu od raketa su stavljene u stanje povećane pripravnosti za raspored, dodao je Pentagon, napominjući da je njihova posvećenost odbrani Izraela "nepokolebljiva".

Lider Irana, ajatolah Hamenei, obećao je "oštru kaznu" Izraelu zbog ubistva Haniyeha. Lider Hamasa je ubijen u Teheranu u srijedu. Iran i njegov saveznik u Gazi su okrivili Izrael za napad, na koji Izrael nije odgovorio. Haniyeh, koji je imao 62 godine, široko je smatran ukupnim liderom Hamasa i imao je ključnu ulogu u pregovorima usmjerenim na postizanje primirja u ratu u Gazi.

Saobraćajna nesreća u Rajlovcu, ima povrijeđenih

Njegova smrt dogodila se samo nekoliko sati nakon što je Izrael tvrdio da je ubio Fuada Shukra, vrhovnog vojnog komandanta Iranskog saveznika u Libanu, Hezbollaha. U saopćenju Pentagona se navodi da će novi rasporedi "poboljšati zaštitu američkih snaga... povećati podršku za odbranu Izraela, i... osigurati da su Sjedinjene Američke Države spremne da odgovore na različite situacije".

Rasporedi će uključivati dodatne krstarice i razarače sposobne za odbranu od balističkih raketa. Na obali Tel Aviva, raspoloženje izgleda opušteno s bronziranim tijelima koja se opuštaju pod suncobranima. Međutim, malo je onih koji sumnjaju da Bliski Istok stoji opasno blizu punog rata.

Izrael je u visokom stanju pripravnosti. Nekoliko međunarodnih avio-kompanija je obustavilo letove prema zemlji. U međuvremenu, izraelski ministri su poslani kući ovog vikenda s satelitskim telefonima u slučaju napada na komunikacijsku infrastrukturu. Ranije u subotu, izraelske snage su ubile operativca Hamasa na Zapadnoj obali.

U posljednjih 24 sata prijavljeno je da je ubijeno desetine Palestinaca u napadima na Gazu - podsjetnik da rat Izraela u regiji i dalje traje dok diplomati pokušavaju spriječiti njegovo eskaliranje.

Američka vojska je pojačala rasporede i ranije, 13. aprila kada je Iran pokrenuo napad na Izrael dronovima i raketama. Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo sve od približno 300 dronova i raketa koje su ispaljene. Izrael nije direktno komentirao napad koji je ubio Haniyeha.

Ali premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je njegova zemlja nanijela "razorne udarce" svojim neprijateljima u posljednjim danima, uključujući ubistvo Shukra u Beirutu. Upozorio je Izraelce da "teški dani dolaze... čuli smo prijetnje sa svih strana. Spremni smo za bilo koji scenarij". Ranije, portparolka Pentagona Sabrina Singh je rekla da SAD ne vjeruju da je eskalacija neizbežna.

"Mislim da smo vrlo direktni u našoj poruci da svakako ne želimo vidjeti pojačane napetosti i vjerujemo da postoji izlaz, a to je dogovor o primirju," rekla je Singh. Izraelska delegacija će putovati u Kairo u narednim danima na pregovore o postizanju primirja u Gazi i oslobađanju taoca, rekao je gospodin Netanjahu u petak. Hamas je započeo rat svojim napadom na Izrael 7. oktobra, koji je odnio 1.200 života, piše BBC. Izrael je odgovorio s invazijom na Gazu koja je, prema Ministarstvu zdravlja, ubila gotovo 40.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak