Izraelska policija uhapsila uhapsila imama Al-Aksa džamije: Optužen zbog govora na dženazi

11
AA
Izraelska policija uhapsila uhapsila imama Al-Aksa džamije: Optužen zbog govora na dženazi
AA / Ekrem Sabri

Izraelska policija uhapsila je u petak imama džamije Al-Aksa Ekrimu Sabrija zbog izražavanja žalosti za ubijenim političkim šefom Hamasa Ismailom Haniyehom.

Haniyeh je ubijen u srijedu u Teheranu, glavnom gradu Irana. Dok su Hamas i Iran okrivili Izrael za ubistvo, Tel Aviv nije potvrdio niti negirao svoju odgovornost.

Jedan od Sabrijevih rođaka rekao je za Anadolu da su izraelski policajci upali u njegovu kuću u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i uhapsili ga.

Đoković uspio doći do svog prvog finala Olimpijskih igara

Đoković uspio doći do svog prvog finala Olimpijskih igara

Nakon molitve petkom u džamiji Al-Aksa, Sabri je predvodio dženazu u odsustvu za Haniyeha.

"Narod Al-Qudsa i okoline Al-Qudsa u blagoslovljenoj džamiji Al-Aksa oplakuje šehida Ismaila Haniyeha", rekao je on.

Nakon toga izraelska policija je rekla da istražuje da li izjava predstavlja "huškanje" i da će postupiti u skladu s tim.

Izraelske snage su u prošlosti više puta zatvarale 85-godišnjeg imama i nekoliko mjeseci mu je bio zabranjen ulazak u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu.

Sabri je uporni kritičar višedecenijske izraelske okupacije palestinskih teritorija. Prethodno je bio na funkciji muftije jerusalimskog i palestinskih teritorija od 1994. do 2006. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije