Ursula von der Leyen ponovo izabrana za predsjednicu Europske komisije: Evo koliko je glasova dobila

1
Radiosarajevo.ba
Ursula von der Leyen ponovo izabrana za predsjednicu Europske komisije: Evo koliko je glasova dobila

Ursula von der Leyen u četvrtak, 18. jula, dobila je podršku Europskog parlamenta za još jedan mandat na čelu Europske komisije, iako je presuda suda EU-a dan ranije u pitanje dovela podršku dovoljnog broja eurozastupnika.

Aktualna čelnica izvršnog tijela EU-a dobila je 401 glas u prvom krugu tajnog glasanja na plenarnoj sjednici novog saziva parlamenta u Strasbourgu.

Bilo joj je potrebno 360 glasova od 719 zastupnika koji su aktivirali mandat. Europski parlament će u 10. sazivu imati 720 zastupnika. U četvrtak je glasalo 707 zastupnika, a 284 je bilo protiv imenovanja njemačke pučanke na čelo Komisije.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Na putu prema novom mandatu od pet godina Von der Leyen uspješno je prošla prvu stepenicu krajem juna kada je dobila podršku Europskog vijeća, te joj je preostalo da pridobije natpolovičnu većinu zastupnika.

Oko 45 Zelenih koji su glasali za Ursulu von der Leyen doista su bili klub zastupnika u Europskom parlamentu koji je izborio njezin drugi mandat.

BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

Italijanska novinska agencija ANSA, pozivajući se na vladine izvore, javlja da su članovi stranke Braća Italije Giorgie Meloni glasali protiv toga da Ursula von der Leyen u četvrtak dobije drugi mandat na čelu izvršne vlasti EU-a. Meloni vodi euroskeptični klub zastupnika Europski konzervativci i reformisti (ECR).

Rumunska europarlamentarka Diana Șoșoacă, poznata po svom ultradesničarskom i antiukrajinskom stavu, udaljena je sa sjednice Europskog parlamenta zbog skandaloznog ponašanja tijekom rasprave o reizboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Pogledajte kako se ponašala:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak