Ursula Von der Leyen imenovala novi najviši tim Europske komisije

1
Radiosarajevo.ba
Ursula Von der Leyen imenovala novi najviši tim Europske komisije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak, 17. septembra, imenovala  je špansku ministricu ekološke tranzicije Terezu Riberu za sljedeću povjerenicu bloka za antimonopolsku politiku, dok će Estonka Kaja Kallas biti zadužena za vanjsku politiku.

Litvanac Andrius Kubilius postat će prvi povjerenik EU za odbranu - nova uloga osmišljena da se izgradi europski vojni proizvodni kapacitet suočen s ruskom agresijom na istočnom krilu Europe.

Među ostalim imenima na listi europskih komesara nalazi se francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne zadužen za industrijsku strategiju, dok će Slovak Maroš Šefcović nadgledati trgovinsku politiku, a Dubravka Šuica bit zadužena kao povjerenica za Mediteran.

Šta se dešava u RS pred izbore? Napadnut još jedan kandidat stranke Jelene Trivić

Komisija je najmoćnija institucija Europske unije koja ima 27 zemalja. Ima moć predlaganja novih zakona EU, blokiranja spajanja kompanija i potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini.

Svaka država članica EU imat će jedno mjesto za stolom Komisije, što je uloga uporediva sa ministrom u vladi, iako njena politička težina uvelike varira ovisno o portfelju.

Svi kandidati će proći saslušanja sa poslanicima u Europskom parlamentu. Ribera će morati da popuni korake dugogodišnje šefice antimonopolskih poslova Dankinje Margrethe Vestager, koja je posljednjih godina pojačala pritisak na Big Tech da omogući fer konkurenciju na svojim platformama.

Ona će također nadgledati stav EU o stranim subvencijama, što je još jedno goruće pitanje jer se kompanije u ključnim sektorima poput električnih vozila i proizvodnje energije bore da brane svoje poslovne modele od jeftine konkurencije iz inozemstva, posebno iz Kine.

Svi povjerenici će odgovarati njemačkoj konzervativki Von der Leyen, kojoj su ovog ljeta države članice dodijelile drugi mandat kao izvršnoj šefici EU nakon što je njen politički tabor osvojio najviše glasova na izborima za EU.

Očekuje se da će sljedeća Komisija stupiti na dužnost do kraja godine, što znači da će jedan od njenih prvih zadataka biti iznošenje ishoda predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru.

Drugo Trumpovo predsjedništvo moglo bi oštro promijeniti jedinstvo Zapada u podršci Ukrajini protiv ruske invazije i uticati na trgovinske odnose EU s najvećom svjetskom ekonomijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak