Slovenski kandidat za povjerenika u EP povukao kandidaturu: Razlog je Ursula Von Der Leyen

0
Radiosarajevo.ba
Slovenski kandidat za povjerenika u EP povukao kandidaturu: Razlog je Ursula Von Der Leyen
Foto: EPA - EFE / Ursula von der Leyen

Iz ureda predsjednika slovenske Vlade Roberta Goloba službeno je potvrđeno da je premijer prihvatio ostavku Tomaža Vesela na kandidaturu za europskog izaslanika.

Razlog su, službeno se govori različiti stavovi o djelovanju budućeg sistema Europske komisije koji proizlaze iz razgovora Vesela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

"Ušao sam u kandidaturu s iskrenim namjerama u korist Slovenije. Predsjednica von der Leyen i ja ne dijelimo isti koncept djelovanja Europske komisije, stoga sam odlučio povući svoju kandidaturu za dobrobit Slovenije.

Uživamo u sarajevskom ljetu: Ulice odišu životom, evo kako to izgleda

Uživamo u sarajevskom ljetu: Ulice odišu životom, evo kako to izgleda

Na tom putu želim da Slovenija konačno dobije utjecajan i dobar resor jer vjerujem da su među kandidatima bili i bit će samo najkompetentniji pojedinci za te pozicije", citiraju se Veselove riječi u priopćenju.

Vesel nije htio pred kamere, ali je u razgovoru za TV Slovenija potvrdio da se povukao jer je shvatio da von der Leyen želi, kako je precizno rekao, kandidatkinju s političkim iskustvom. Vesel takvog iskustva nema - on je pravnik čija je najviša funkcija dosad bila predsjednik Revizorskog suda Slovenije, a bio je i član revizorskog suda FIFA-e.

Gdje su žene na vodećim pozicijama EU-a?

Gdje su žene na vodećim pozicijama EU-a?

Von der Leyen je i u pismu premijeru Golobu u četvrtak jasno izrazila svoje nezadovoljstvo slovenskim kandidatom, dodavši da želi jaka politička imena. RTVSlo neslužbeno doznaje i da se Vesel i von der Leyen nisu dobro slagali na sastanku u Bruxellesu.

Iz kabineta premijera dodaju da Golob poštuje Veselovu odluku te da je već obavio razgovore s koalicijskim partnerima oko imenovanja novog kandidata. Vlada će o tome raspravljati u ponedjeljak. Potom slijedi izlaganje pred povjerenstvom u DZ-u, a premijer će nakon što prođe zakonom propisana procedura obavijestiti von der Leyen o novom imenu, dodali su.

Von der Leyen tražila od svake zemlje - ženu i muškarca

Sjajne vijesti iz EU: Na putu prema Zapadnom Balkanu investicioni paket od 1,2 milijarde eura

Sjajne vijesti iz EU: Na putu prema Zapadnom Balkanu investicioni paket od 1,2 milijarde eura

Slovenija je jedna od brojnih zemalja koja nije ispoštovala zahtjev Ursule von der Leyen da kao kandidata predloži jednog muškarca i jednu ženu, podsjeća Politico. Primjerice, von der Leyen je od Malte eksplicitno tražila da, umjesto kandidata Glenna Micallefa kojeg je pregložio premijer Robert Abela, produži mandat sadašnjoj izaslanici Heleni Dalli.

Rumunija je također prvo predložila muškarca, ali u ponedjeljak se ipak predomislila i imenovala europarlamentarku Roxanu Mînzatu, iako je rok za predlaganje izaslanika istekao 31. augusta. Von der Leyen tako se nalazi u nezavidnoj situaciji - uoči srijede, kad će predstaviti sistem nove europske vlade, raspolaže s tek 9 od 26 žena, što je manje od polovice koliko je htjela postići. Zanimljivo je da von der Leyen vrši pritisak samo na zemlje u kojima na vlasti nisu stranke iz grupacije europskih pučana, kojima pripada von der Leyen.

Slovenski mediji špekuliraju o mogućim kandidatkinjama koje bi Golob mogao nominirati kako bi ispravio ovaj propust. Među njima kao favorit figurira Marjeta Jager, najviše pozicionirana europska dužnosnica iz Slovenije koja radi u odjelu Europske komisije za razvojnu politiku. Tu je i Marta Kos, bivša diplomatkinja iz stranke premijera Roberta Goloba, koja je demantirala da je u igri za ovu funkciju, ali i Irena Joveva, bivša TV reporterka i ambiciozna europarlamentarka iz Golobove stranke u skupini Renew Europe, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije