Uništen konvoj ruskih vozila, stotine vojnika izgubilo živote: Kremlj primoran promijeniti priču

3
Radiosarajevo.ba
Uništen konvoj ruskih vozila, stotine vojnika izgubilo živote: Kremlj primoran promijeniti priču

Videosnimke objavljene u petak na društvenim mrežama pokazale su konvoj uništenih ruskih vojnih kamiona uz autocestu u ruskoj regiji Kursk u kojoj ukrajinske snage ove sedmice napreduju u svojoj iznenadnoj protuofanzivi.

Na snimci čiju je autentičnost potvrdio Reuters vidi se petnaestak kamiona, neki sa simbolom ‘Z‘ koji Rusija koristi od početka invazije na Ukrajinu. U nekim kamionima vide se i tijela poginulih ruskih vojnika. Reuters je locirao snimku u rusko selo Oktjabrskoje.

Ukrajinske snage u utorak su u iznenadnoj ofanzivi upale u ruski teritorij nakon mjeseci postepenog napretka ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Potvrđena optužnica protiv organizatora kriminalne grupe Muhameda Zijadića: Pljačkali u više gradova

Šef ruske vojske Valerij Gerasimov u srijedu je obavijestio predsjednika Vladimira Putina da su ruske snage i pripadnici sigurnosne službe FSB zaustavili ukrajinsko prodiranje te da će potisnuti neprijateljske snage do granice.

Ipak, saopćenja dužnosnika, objave ruskih vojnih blogera i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da Rusija tek treba postići taj cilj. Ministarstvo obrane saopćilo je da ruske snage "nastavljaju odbijati pokušaj invazije oružanih snaga Ukrajine", a vlasti su u regiji Kursk proglasile vanredno stanje.

Rusija je možda izgubila 500 vojnika u noćnom udaru, objavila je NEXTA na društvenoj mreži X, piše Jutarnji.

Vidljivi su spaljeni kamioni i tijela ruskih vojnika. Procjenjuje se da svaki od ovih kamiona može prevesti do 35 potpuno opremljenih vojnih osoba. Video prikazuje 14 uništenih vozila, što sugerira da je ruska vojska mogla izgubiti do 490 vojnika u jednoj noći tokom udara. Ipak, vjerovatno nisu svi vojnici poginuli u napadu.

Kako navodi NEXTA, ovo bi mogao biti jedan od najvećih pojedinačnih gubitaka za rusku vojsku od početka rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak