UN pozvao na zaustavljanje bombardovanja Rakke

Anadolija
UN pozvao na zaustavljanje bombardovanja Rakke
Ujedinjene nacije (UN) uputile su poziv koalicionim snagama na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da zaustave bombardovanje sirijskog grada Rakka, radi evakuacije više od 20.000 civila koji su zarobljeni u ovom gradu.

Savjetnik specijalnog predsavnika UN-a za Siriju Jan Egeland je današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi istakao kako je 11 regija u Siriji još uvijek pod okupacijom, te da se u tim regijama nalazi 540.000 civila.

“Većina ovih regija je pod vojnom okupcijom. Civilima je nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć, nemaju slobodu kretanja”, rekao je Egeland.

Dodao je kako se u sjevernom gradu Rakka, koji je pod kontrolom terorista ISIS-a, zatočeno 20.000 civila, koji pokušavaju pobjeći. Egeland je dodao kako ne postoje riječi kojima bi se moglo opisati stanje civila u ovom gradu.

“Mnogo je stradalo civila, koji ne mogu pobjeći iz regije”, rekao je Egeland, te dodao kako je sada vrijeme da se obustavi bombadovanje civila u Rakki kako bi bili evakuisani iz regije. U protivnom, kako je rekao, ISIS će nastaviti koristiti civile kao žive štitove.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) sredinom jula je objavila izvještaj u kojem navodi da je od novembra 2016. godine u Rakki ubijeno najmanje 1.400 civila, te da se među ubijenima nalazi 308 djece i 203 žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak