Ukrajinska političarka usred dana ubijena na ulici: 'Moskva puca u sljepoočnicu'

0
FENA
Ukrajinska političarka usred dana ubijena na ulici: 'Moskva puca u sljepoočnicu'

Bivša ukrajinska nacionalistička zastupnica preminula je nakon što je upucana na ulici u gradu Lavovu na zapadu zemlje.

Irina Farion izazvala je kontroverzu 2023. sugerirajući da "pravi domoljubi" Ukrajine ni pod kojim okolnostima ne bi trebali govoriti ruski. Ubistvo 60-godišnje profesorice lingvistike u petak se istražuje i policija kaže da je to možda bio ciljani napad.

Njen napadač nije identificiran. Policija kaže da je nestanak struje uticao na kamere u tom području, što otežava istragu, javlja BBC.

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

Regionalni guverner Lavova Maksim Kozitski rekao je na Telegramu da je Farion umrla u bolnici nakon pucnjave. Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da "ovo nije bilo spontano ubistvo" i da policija traži motiv.

"Već imamo nekoliko verzija. Glavne su, mogu reći, povezane s Farionovim društvenim i političkim aktivnostima i osobnom netrpeljivošću", naveo je u izjavi objavljenoj na Telegramu spominjući i mogućnost naručenog ubojstva.

Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu da se "svako nasilje mora osuditi i ko god je kriv za ovaj napad mora snositi punu odgovornost".

Tvrdolinijaška nacionalistička politička stranka Svoboda (Sloboda) čija je Farion bila članica, okrivila je Rusiju za ubistvo.

"Moskva puca u sljepoočnicu ukrajinskom jeziku", stoji u stranačkom saopćenju.

Farion je 2023. rekla da pravi domoljubi Ukrajine ne bi trebali govoriti ruski u bilo kojem okruženju, uključujući i na prvim linijama, jer je to jezik zemlje agresora. Ruski je opisala kao "jezik neprijatelja, koji me ubija, diskriminira, vrijeđa i siluje", te dodala: "Koliko treba biti lud da se boriš u ukrajinskoj vojsci i govoriš ruski?"

Njene su riječi tada izazvale žestoku reakciju u Ukrajini, optužujući je za poticanje mržnje na temelju jezičnih preferencija. Otpuštena je sa univerziteta u zapadnoj Ukrajini, a bila je i pod istragom Služba sigurnosti Ukrajine (SBU). U maju je prizivni sud u Lavovu navodno donio odluku kojom ju je vratio na posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak