Ukrajinci žestoko napadaju Rusiju iz zraka: Rusi mole da se donira krv

5
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci žestoko napadaju Rusiju iz zraka: Rusi mole da se donira krv

Kijev je danas nastavio sa zračnim napadima na rusku graničnu regiju Kursk, a odbrambeni sistemi tokom noći uništili su četiri drona, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, dan nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da je gađala to područje iz oklopnog oružja.

"Ministarstvo je poslalo pričuvne snage da pomognu u odbijanju stotina ukrajinskih boraca potpomognutih tenkovima, u jednom od najvećih kopnenih upada na ruski teritorij tokom rata. Situacija se može kontrolirati", rekao je Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera jugozapadne ruske regije, u objavama na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Sve hitne službe su u "visokoj pripravnosti", naveo je, pozivajući ljude da daju krv kako bi obnovili medicinske zalihe. Ukrajinski napad na rusku regiju Kursk još je jedan "teroristički" napad na civile, izjavila je dužnosnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Iranski general: 'Izrael će dobiti snažan i definitivan odgovor'

Pješački napadi na ruski teritorij su vrlo rijetki

"Ovo je još jedan teroristički čin. To je očito usmjereno protiv mirnog stanovništva, protiv civilnog stanovništva", rekla je Zaharova za ruski radio Sputnik, prenosi agencija. Regija je bila pod desetak uzbuna za zračne napade u zadnja 24 sata, prema Smirnovljevim postovima, piše Hina.

U borbama koje su izbile jučer poginulo je pet osoba, uključujući dvije iz ekipe hitne pomoći, a najmanje 20 je ranjeno, među njima šestero djece, rekli su ruski dužnosnici. Ukrajina nije dala službeni komentar, iako je bilo dokaza o nekoj vojnoj akciji s njene strane granice. I Kijev i Moskva kažu da njihovi napadi nisu usmjereni na civile.

Ukrajina redovno ispaljuje projektile na ruski teritorij i zna pogoditi ciljeve duboko u Rusiji dalekometnim dronovima, ali pješački napadi su rijetki. Snage koje sebe opisuju kao dobrovoljne paravojne postrojbe koje se bore na strani Ukrajine nanijele su minimalnu štetu u velikom upadu u dijelove regije Belgorod i Kursk ove godine, ali svrha napada ostaje nejasna.

Ukrajinski glavni stožer jučer nije spominjao ikakvu ukrajinsku ofanzivnu operaciju unutar Rusije. Prema objavama na službenim ruskim računima na društvenim mrežama, do 300 ukrajinskih boraca, potpomognutih tenkovima, napalo je pogranične stanice u dva mjesta u Kursku - Nikolajevo-Darjinu i Olešnji.

Nuklearna elektrana radi bez problema

Dužnosnici su rekli da je pogranični grad Sudža također bio napadnut, a Smirnov je rekao da je ukrajinski dron pogodio vozilo hitne pomoći izvan grada, pri čemu su ubijeni vozač i bolničar te je ranjen ljekar. Visoki pravoslavni svećenik rekao je da su u ukrajinskom granatiranju zapaljene katedrala i druge zgrade velikog samostana izvan Sudže, ali niko nije povrijeđen.

U regiji Kursku nalazi se i nuklearna elektrana, ali Smirnov je rekao da postrojenje radi bez problema. Ruski sistem protuzračne odbrane uništio je i tri drona koje je Ukrajina lansirala na regiju Belgorod i po dva iznad regija Voronjež i Rostov, saopćilo je ministarstvo obrane.

U regiji Voronjež - nekoliko stotina kilometara južno od Moskve - dronovi su oštetili nekoliko stambenih zgrada i automobila, rekao je guverner regije na Telegramu. Glavni vojni napori Ukrajine usmjereni su na potiskivanje ruskih vojnih snaga koje kontroliraju gotovo petinu njenog teritorija. Ruske snage ostvarile su niz postupnih uspjeha u proteklih šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak