Ukrajinci napreduju prema Kursku: Rusija u utrci sa vremenom

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci napreduju prema Kursku: Rusija u utrci sa vremenom

Rusija pokušava što brže iskopati rovove oko Kurska, u strahu da bi Ukrajina mogla pokušati zauzeti reaktore ove nuklearne elektrane. 

Satelitske fotografije, nastale danas, 12. augusta, pokazuju da južno od Kurčatova, grada nedaleko od elektrane, postoje iskopani rovovi. Također, videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju vojnike kako kopaju rovove, kako navode iz Jutarnji.hr.

Ukrajinske trupe su upale su u rusku regiju Kursk prije šest dana, te od tada skidaju simbole ruske države, odvode ratne zarobljenike te zauzimaju dodatni teritoriji. Prodrli su do 30 kilometara u teritoriji Rusije, o čemu govore podaci ruskog ministarstva odbrane. 

Iran bi mogao uskoro napasti Izrael? Pentagon pozvao na brzo raspoređivanje snaga u regiji

Rusija u utrci sa vremenom, trudi se izgraditi utvrde oko nuklearnog postrojenja koje je na stotinu kilometara udaljenosti od granice sa Ukrajinom. Rusija je u to područje poslalo dodatna vojna pojačanja, da bi se spriječilo dalje poniženje ruske vojske i Putina.

Elektrana je ključni dobavljač električne energije u tom području, i u slučaju borbi oko elektrane, povećala bi se mogućnost nuklearnog incidenta. Ukoliko Ukrajina zadrži područje Kurska, dobila bi idealan žeton za dalje pregovore. 

Probijena granica: Rusija evakuira ljude iz još jedne regije

Podsjetimo, Moskva drži nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini od početka rata.

Rusija tvrdi da su "ostaci" dijelovi presretnutih raketa otkriveni u postrojenju, te i području gdje se obrađuje radioaktivni otpad. Ruska uprava za nuklearnu energiju u saopćenju je rekla: "Nepromišljeni postupci Ukrajine prijete ne samo ruskom nuklearnom postrojenju nego i cijeloj globalnoj nuklearnoj industriji."

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi također je izdao oštro upozorenje objema stranama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak