Ukrajina će dobiti 90 milijardi maraka. Putin će 'poludjeti' zbog načina finansiranja pomoći Kijevu

6
Radiosarajevo.ba
Ukrajina će dobiti 90 milijardi maraka. Putin će 'poludjeti' zbog načina finansiranja pomoći Kijevu

Zemlje članice G7 postigle su dogovor o pružanju Ukrajini otprilike 50 milijardi dolara u zajmovima podržanim prihodima od stranih ruskih sredstava, saopćila je grupa G7 u petak, 25. oktobra.

"Cilj nam je da počnemo isplaćivati sredstva do kraja godine," stoji u izjavi lidera G7.

Tokom G7 samita u Italiji u junu, lideri G7 javno su potvrdili dogovor o planu za pružanje Ukrajini zajma od 50 milijardi dolara. Zvaničnici su ubrzo nakon toga rekli da će plan biti finalizovan u oktobru.

Prodaju se mobilni telefoni i luksuzna roba: Evo spiska

"Danas smo, lideri Grupe sedam (G7), postigli konsenzus o tome kako da isporučimo otprilike 50 milijardi dolara u zajmovima za ubrzanje izvanrednih prihoda (ERA) Ukrajini," navodi se u izjavi od 25. oktobra.

"Ovi zajmovi će se servisirati i vraćati iz budućih tokova izvanrednih prihoda koji proističu iz imobilizacije ruskih suverenih sredstava, u skladu sa zakonodavstvom G7 i međunarodnim pravom."

Putin na samitu BRICS-a pozvao na povećanje plaćanja u nacionalnim valutama

Sredstva će podržati ekonomske, odbrambene i rekonstrukcijske potrebe Ukrajine.

Iako su zapadne zemlje zamrznule 300 milijardi dolara ruskih sredstava, mogu pristupiti samo godišnjem prihodu koji ova sredstva generiraju, otprilike 3,2 milijarde dolara. Ovi profiti će podržati zajam od 50 milijardi dolara Kijevu, dok je većina sredstava zamrznuta u evropskim zemljama.

Govoreći na G7 samitu u junu, predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere G7 da podrže plan od 50 milijardi dolara, ali je također zatražio uspostavljanje mehanizma za punu konfiskaciju 300 milijardi dolara zamrznutih ruskih sredstava.

Prema medijskim izvještajima 22. oktobra, G7 planira zadržati ruska sredstva imobilizovana čak i nakon što rat protiv Ukrajine završi, javlja Kyiv Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak