Putina će dogovor s Kimom skupo koštati: 'Nećemo više stajati po strani, čvrsto ćemo odgovoriti'

7
Radiosarajevo.ba
Putina će dogovor s Kimom skupo koštati: 'Nećemo više stajati po strani, čvrsto ćemo odgovoriti'
Foto: EPA / Kim Jong-un i Vladimir Putin

Čini se da su izvještaji o sjevernokorejskim vojnicima koje se u Ukrajini bore zajedno s ruskim snagama motivisala Južnu Koreju da prvi put opskrbi Ukrajince oružjem.

Iako je čvrsto povezana s SAD-om i podržava Ukrajinu, Južna Koreja je do sada odbijala pružiti pomoć u ratu. Ukrajini su slali humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine.

Južna Koreja je sada poručila da će poduzeti mjere protiv Pjongjanga i Moskve, a to bi moglo uključivati i odbrambeno oružje za Ukrajinu. Što bi bila značajna promjena politike Seula.

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

"Što je Putinu teže regrutovati Ruse da budu topovsko meso, to je on spremniji osloniti se na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu", rekla je izaslanica Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u, Barbara Woodward na sastanku Vijeća sigurnosti u ponedjeljak.

Južna Koreja je pozvala na momentalno povlačenje sjevernokorejskih trupa, a vojnu suradnju Sjeverne Koreje i Rusije nazvala je nelegalnom.

"Seul neće stajati po strani već će čvrsto odgovoriti u suradnji s međunarodnom zajednicom, rekao je glavni zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Kim Tae-hyo.

Rusija je odbacila izvješća o sjevernokorejskim trupama koje se bore na strani Moskve i nazvala to 'lažnim vijestima'. No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije to demantovao, a izvještaje je nazvao 'kontradiktornima'.

"Sjeverna Koreja je naš bliski komšija, naš partner. To je naše suvereno pravo. Nikoga ne bi trebala brinuti ova saradnja jer nije usmjerena protiv trećih zemalja. Moskva će tu saradnju nastaviti razvijati, rekao je Peskov.

Napetosti na Dalekom istoku - Sjeverna Koreja poručila: ‘Nađemo li još jedan, objavit ćemo rat!‘

Napetosti na Dalekom istoku - Sjeverna Koreja poručila: ‘Nađemo li još jedan, objavit ćemo rat!‘

Američki ministar obrane Lloyd Austin danas je rekao da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, no rekao je da tek ostaje za vidjeti što će tamo raditi.

"Postoje dokazi da su trupe Demokratske Narodne Republike Koreje u Rusiji. Šta oni tačno rade, ostaje za vidjeti. To su stvari koje moramo riješiti, dodao je Austin, prenosi Reuters.

Južnokorejski dužnosnici razmatraju slanje vlastitog osoblja u ratom razorenu Ukrajinu kako bi nadzirali akcije Sjeverne Koreje na tom teritoriju, rekao je anonimni vladin izvor za agenciju Yonhap.

"Očita želja Kremlja da uvjeri Južnu Koreju da njezina saradnja sa Sjevernom Korejom nije prijetnja Seulu sugerira da je Kremlj i dalje vrlo zabrinut zbog mogućnosti potencijalnog zaokreta Seula prema pružanju Ukrajini potrebne vojne potpore", objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije