Putin na samitu BRICS-a pozvao na povećanje plaćanja u nacionalnim valutama

8
Anadolija
Putin na samitu BRICS-a pozvao na povećanje plaćanja u nacionalnim valutama
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak na povećanje plaćanja u nacionalnim valutama, navodeći da to omogućava da se "razvoj ekonomije oslobodi politike".

„Povećanje obračuna u nacionalnim valutama smanjuje otplatu duga, povećava finansijsku nezavisnost zemalja članica BRICS-a, minimalizuje geopolitičke rizike koliko god je to moguće u današnjem svijetu i oslobađa razvoj ekonomije od politike“, rekao je on na sastanku sa šeficom Nove razvojne banke, Dilmom Rousseff, na marginama samita BRICS-a u Kazanju.

Putin je napomenuo da je Nova razvojna banka od 2018. godine finansirala 100 projekata ukupne vrijednosti 33 milijarde dolara.

Objavljena prognoza za BiH do sredine novembra: Evo kad nam stiže zahlađenje

Objavljena prognoza za BiH do sredine novembra: Evo kad nam stiže zahlađenje

Rousseff je rekla da su zemlje globalnog juga "u velikoj potrebi za finansiranjem, dok su uslovi za njihovo dobijanje novca prilično teški".

Prema njenoj ocjeni, blok BRICS "prolazi kroz jednu od novih faza sazrijevanja".

"U tom smislu, i širenje BRICS-a i naš fokus na obezbjeđenju neophodnog finansiranja projekata u zemljama globalnog juga su prioritet", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije