Ako elektori odluče tako, Trump bi mogao ostati bez fotelje

Radiosarajevo.ba
Ako elektori odluče tako, Trump bi mogao ostati bez fotelje
Čim je saopćena šokantna vijest da je Donald Trump novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država brojni Amerikanci odlučili su na različite načine iskazati svoj bunt zbog ovakvog izbora i pokazati kako ne žele da ih Trump predvodi.

Mnogo njih je izašlo na ulice, protestujući protiv Trumpa, a potpisivane su i brojne peticije kojima se od Elektorskog kolegija traži da na svojoj sjednici, na kojoj formalno biraju predsjednika SAD-a, ipak izaberu Hilary Clinton. I zaista, u teoriji, takvo nešto bi bilo moguće, ukoliko elektori na svojoj sjednici 19. decembra tako odluče, prenosi portal Bustle.

Tehnički gledano, građani SAD-a u utorak nisu izabrali Trumpa, nego Hillary, budući da je ona osvojila više glasova građana, ali su elektori bili na strani republikanskog kandidata. Ipak, elektori su svoje glasove delegirali u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze i oni su slobodni da tu odluku promijene ili čak da ne glasaju ni za kog na kolegiju elektora. 

I upravo u tom kolegiju građani SAD-a, koji su se pobunili protiv Trumpove pobjede, vide šansu da u potpunosti preokrenu rezultat, iako se gotovo nikada nije dogodilo da toliko elektora promijeni svoju odluku. Građani su pozvali elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i da daju svoje glasove Hillary Clinton.

Trump nije pogodan da bude predsjednik SAD-a. Njegovo žrtvovanje toliko Amerikanaca, njegova impulsivnost, grubost, laganje, priznanje seksualnih napada u prošlosti i potpuni nedostatak iskustva čine ga opasnim po cijelu državu“, stoji u jednoj anti-Trump peticiji, koju je do sada potpisalo gotovo 2 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak