Uhapšena dvojica muškaraca zbog ubistva novinarke

Radiosarajevo.ba
Uhapšena dvojica muškaraca zbog ubistva novinarke

Dvojica muškaraca uhapšeni su danas zbog sumnje da su povezani sa ubistvom irske novinarke Lyre McKee za vrijeme jučerašnjih nereda u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj.


McKee (29), nagrađivana novinarka koja je pisala knjigu o odlasku mladih iz Sjeverne Irske, stradala je zalutalog metka kada su nepoznate osobe pucale na policajce tokom tokom jučerašnjih protesta u Londonderryju, prenosi Tanjug.

AP je prenio da policija još nije identifikovala sumnjičene.

Policija je rekla da je za njenu smrt najvjerovatnije odgovorna disidentska grupa "Prava IRA“, i nesrećni incident su nazvali "terorističkim napadom".

Kako se navodi, policija tvrdi da meštani znaju ko je kriv za smrt novinarke, i apeluje na građane da pomognu u identifikaciji osumnjičenih.

"Prava IRA" mala je grupa republikanaca koji odbacuju Sporazum s Londonom sklopljen na Veliki petak 1998. godine, kojim je Irska republikanska armija prihvatila političko rješenje poslije dugogodišnjeg nasilja u kojem je ubijeno više od 3.700 ljudi.

Pretpostavlje se da je "Prava IRA" povezana sa više ubistava u posljednjoj deceniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak