Veliki udarac: Saveznici iz Sjeverne Irske glasat će protiv sporazuma o Brexitu

Radiosarajevo.ba
Veliki udarac: Saveznici iz Sjeverne Irske glasat će protiv sporazuma o Brexitu
FOTO: Arhiv / Britanija će napustiti EU 29. marta
Sjevernoirska stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May u subotu je najavila da će glasati protiv njenog sporazuma o Brexitu.

Obećanje da će glasati protiv dala je čelnica stranke Arlene Foster na kraju godišnjeg skupa svoje Demokratske unionističke stranke na kojem su njezini članovi priredili velike ovacije Borisu Johnsonu, ključnom rivalu britanske premijerke Therese May koji je predložio početak priprema za izlazak iz Europske unije bez dogovora.

“Glasat ćemo protiv ako dođe do parlamenta”, rekla je Foster za irsku televiziju RTE, a to je njezin najdirektniji komentar na tu temu dosad, javlja Hina.

May bi u nedjelju u Bruxellesu s drugih 27 europskih čelnika trebala podržati taj dogovor, kao i deklaraciju koja ga prati. No najnovije izjave Foster dodatno kompliciraju situaciju u kojoj se nalazi May jer za potvrdu u britanskom parlamentu već treba promijeniti mišljenje desecima parlamentaraca.

Iako deset zastupnika DUP-a podržava manjinsku vladu premijerke, Foster je rekla da neće glasati isto kao i vlada i najavila da će poništiti sporazum ako se dogovor nekako postigne.

Ako britanski parlament ne usvoji dogovor koji je postigla May, to će ponovno pokrenuti pregovore, a ne dovesti do novih izbora ili referenduma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije