U Teksasu uhapšena dva meksička narkobosa, jedan od njih je nasljednik El Chapa

0
Radiosarajevo.ba
U Teksasu uhapšena dva meksička narkobosa, jedan od njih je nasljednik El Chapa

Meksički narkobos Ismael "El Mayo" Zambada i sin njegovog bivšeg partnera, Joaquin "El Chapo" Guzman, uhapšeni su u četvrtak u El Pasu u Teksasu, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

"Ministarstvo pravosuđa privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa, jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za krijumčarenje droge u svijetu", stoji u saopćenju spomenutog ministarstva.

Zambada i Joaquin Guzman Lopez, sin El Chapa, suočeni su s višestrukim optužbama u SAD-u "za vođenje zločinačkih operacija kartela, uključujući i proizvodnju fentanila i mreže trgovina tom drogom", stoji u saopćenju koje prenosi Reuters.

Njihov ubod je smrtonosan, a sve ih je više u bh. susjedstvu: "Nalaze se u drveću, dimnjacima..."

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da su Zambada i Guzman Lopez privedeni nakon slijetanja privatnim avionom.

Zambada je suosnivač Sinaloa kartela s El Chapom, koji je izručen Sjedinjenim Državama 2017. i služi doživotnu kaznu u zatvoru s maksimalnim osiguranjem.

Nakon El Chapova izručenja njegovo kriminalno carstvo naslijedila su četiri njegova sina - poznati kao Los Chapitos ili mali Chaposi - koji su preuzeli njegovu frakciju kartela i postali jedan od najvećih izvoznika fentanila u SAD.

Fentanil je, inače, sintetski opioid koji je do 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak