U Italiji vanredno stanje do kraja januara, maske obavezne i na otvorenom

0
Radiosarajevo.ba
U Italiji vanredno stanje do kraja januara, maske obavezne i na otvorenom

Italija je danas naredila obavezno nošenje maski nanivou cijele države i u vanjskim prostorima.

Nakon što je strogom karantinom od marta do maja uspjela zaustaviti širenje pandemije koronavirusa Italija posljednja dva mjeseca ponovno bilježi rast broja novozaraženih. Proteklie sedmice je prosječno imala 2.400 novozaraženih dnevno. 

Odredba o obaveznom nošenju maski i vani vjerojatno će stupiti na snagu u četvrtak.

Zaštitne maske su u nekim italijanskim regijama već obavezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laziju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste vanjskih prostora kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom. 

"Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja COVID-19", posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari, rekao je italijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u utorak u parlamentu, kad je i najavio donošenje ove odredbe.  

Italija ima najveći broj umrlih od koronavirusa među zemljama kontinentalne Europe - njih 36.000. Danas su dnevni brojevi novozaraženih manji u usporedbi s drugim europskim državama poput Francuske, Španije i Velike Britanije. 

Vlada je u srijedu odlučila i produžiti vanredno stanje do 31. januara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak