U Berlinu moraju dijelom da se ponove izbori iz 2021.

0
DW
U Berlinu moraju dijelom da se ponove izbori iz 2021.

Savezni ustavni sud Njemačke odlučio je da savezni izbori održani 26. septembra 2021. moraju biti ponovljeni u 455 izbornih jedinica u Berlinu. Izbori će biti ponovljeni 11. februara 2024.

Zbog brojnih propusta i žalbe opozicije, njemački savezni izbori 26. septembra 2021. više od dvije godine kasnije, morat će da se ponove u petini izbornih jedinica u Berlinu. Pozadina ove odluke je žalba poslaničke grupe Unije (CDU/CSU) u Bundestagu, koja je inače odbijena.

Savezni ustavni sud u Karlsrueu je odlučio da glasanje mora da se ponovi u 455 izbornih jedinica i pripadajućih biračkih jedinica za glasanje poštom, rekla je predsjedavajuća sutkinja Doris Konig.

Političaru iz BiH izgorio automobil

To je 31 izborna jedinica više nego što je Bundestag odlučio prošle godine.

Ponovni izbori bi trebalo da budu obavljeni kao izbori sa dva glasa, rekla je Konig. Prema riječima nadležnog za izbore u Berlinu, ponovno glasanje se mora održati u roku od 60 dana od objavljivanja presude.

Velike novosti od danas u Njemačkoj: Čeka se potvrda Bundestaga

Posljednji mogući datum je 11. februar 2024. Nadležni državni službenik za izbore Stefan Broler je ubrzo poslije presude upravo taj datum najavio za djelimično ponavljanje izbora u Berlinu.

Premalo glasačkih listića, dugi redovi

Dan izbora 26. septembar 2021. bio je haotičan na mnogim biračkim mjestima u Berlinu: građani su morali dugo da čekaju u ogromnim redovima, glasački listići su bili neispravni ili ih jednostavno nije bilo. Biračka mjesta su morala da se privremeno zatvore ili su ostala otvorena još dugo poslije 18 sati - kada je trebalo da budu zatvorena.

U novembru 2022. Bundestag je glasovima SPD, FDP i Zelenih odlučio da će izbori biti djelimično ponovljeni - u 327 od 2.256 izbornih jedinica u glavnom gradu i 104 od 1.507 biračkih jedinica kada se radi o glasanju poštom.

Pismo bh. intelektualaca Michaelu Rothu: 'Mir je pod prijetnjom, a stabilnost je ozbiljno ugrožena'

Sa stanovišta poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu, to nije bilo dovoljno. Njemački demokršćani smatraju da je odluka protuzakonita, između ostalog i zbog toga što Bundestag izbore nije proglasio u cjelini nevažećim - u šest izbornih jedinica koje je prethodno osporila Savezna služba za izbore. Zato je poslanički klub CDU/CSU zahtijevao da se drugi glasovi za partijske liste ponovo daju u čak pola berlinskih izbornih jedinica.

Većina vladajuće koalicije nije ugrožena

Međutim, Savezni ustavni sud je odbacio ovako značajno proširenje, kao i ponavljanje izbora u cijelom Berlinu.

Smatra se da većina vladajuće koalicije koju čine Socijaldemokrate, Zeleni i FDP - nije ugrožena djelimičnim ponovljanjem izbora, jer glasovi iz Berlina ne mogu uticati na rezultat.

Olakšanje u Ljevici

Prije presude se mnogo spekulisalo o tome kakve bi posljedice to moglo da ima po stranku Ljevice. Do sada je ulazak te stranke u Bundestag bio obezbijeđen preko tri direktna mandata, od kojih su dva iz Berlina.

Njemačka postigla veliki dogovor koji dosta toga mijenja: Imat će velikog uticaja na Bosance

Ako bi izgubila makar i jedan direktan mandat, više ne bi bila zastupljena u Bundestagu, ali to, po ocjeni stranke, sada nije moguće. "Presudom je jasno da ćemo ostati u Bundestagu i nastaviti da ispunjavamo svoju ulogu društvene opozicije", rekao je bivši lider poslaničke grupe Dietmar Barsch. Ovo djelimično ponavljanje ne može da promijeni ishod iz 2021. u dvije izborne jedinice u kojima je Ljevica osvojila direktne mandate, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak