Donald Trump upravo smanjio zaostatak u jednoj od ključnih država

0
Radiosarajevo.ba
Donald Trump upravo smanjio zaostatak u jednoj od ključnih država

Još nisu poznati konačni rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema posljednjim projekcijama vodećih svjetskih medija, demokratski kandidat Joe Biden u prednosti nad aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U ovom trenutku Biden ima 264 elektora, a Trump 214.

Bidenu za pobjedu treba 270 glasova.

No, Trump u posljednjih je nekoliko sati u Arizoni smanjio zaostatak i značajno zakomplicirao utrku za 11 elektora koliko nosi ta savezna država.

Što se to dogodilo da je sigurna Bidenova pobjeda došla pod znak pitanja?

Odgovor je pokušao dati lokalni list The Arizona Republic.

- Kako je okrug Maricopa objavio rezultate za još 140.000 obrađenih glasova u srijedu navečer i četvrtak ujutro, postalo je jasno da je postotak koji dobiva Donald Trump dovoljan da dođe do preokreta u Arizoni, a možda i u predsjedničkoj utrci, piše Jutarnji.

- Trump je u seriji glasačkih listića obrađenih u srijedu i rano u četvrtak pobijedio Bidena s oko 57%-40%. 

- Ti glasački listići, za koje se pretpostavlja da su poštom poslani u ponedjeljak i utorak, smanjili su Bidenovu prednost u Arizoni na oko 68.000 glasova, dok je njegova prednost u srijedu bila veća od 90.000 glasova, piše Arizona Republic.

Pojedini analitičari smatraju da Trump mora osvojiti 57.6 posto od preostalih 470.000 neobrađenih listića kako bi pretekao svojeg konkurenta.

"To je otprilike isti postotak koliko je dobio u prvoj seriji listića. Može on to", rekao je republikanski anketar Paul Bentz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak