Lome se koplja oko ovih država: Biden blizu Bijele kuće

1
Radiosarajevo.ba
Lome se koplja oko ovih država: Biden blizu Bijele kuće
Foto: EPA-EFE / Trump vs Biden

Još uvijek nisu poznati konačni rezultati predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je prema projekcijama vodećih svjetskih medija demokratski kandidat Joe Biden u prednosti nad aktuelnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom.

U ovom trenutku Biden ima 264 elektora, a Trump 214

Bidenu za pobjedu treba 270 glasova. 

Zanimljivo, Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu. 

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, svaki suprotan ishod nazvao je krađom. 

Kako bi nastavio utrku za predsjednika, Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu. 

Najveća borba se vodi u Georgiji, u kojoj Trump mora da pobijedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pennsylvaniji, gdje je, prema posljednjim projekcijama, u voDstvu. 

Biden je proglasio pobjedu u Michiganu, što bi značilo da je osvojio dvije trećine "plavog zida", a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsjednik SAD-a. 

Biden se nada pobjedi i u Pennsylvaniji, gdje još nisu prebrojane hiljade glasova pristiglih poštom, za koje se očekuje da će mu pripasti. 

Trump najavio je pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu. 

Trumpov advokat Rudy Giulianii saopćio je da je krenuo u Pennsylvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi, tvrdeći da tamo demokrate hoće da "pokradu" izbore i da je u toku "velika prevara".

Prema medijima, situacija u Arizoni, Georgiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji je suviše tijesna da bi se moglo procijeniti ko će odnijeti više glasova u tim državama. 

Biden je u kratkom obraćanju rekao da je na putu da osvoji 270 elektorskih glasova, ali da neće da proglasi pobjedu dok prebrojavanje u ključnim državama ne bude okončano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije