Teška paranoja Putina: Strah za Moskvu i najava poteza koji će izazvati bijes naroda Rusije

14
Radiosarajevo.ba
Teška paranoja Putina: Strah za Moskvu i najava poteza koji će izazvati bijes naroda Rusije

Paranoični Vladimir Putin pojačava već stroge sigurnosne mjere u Kremlju zbog straha od ukrajinskih sabotažnih napada dok snage Kijeva nastavljaju svoju ofanzivu na ruskom tlu.

Jačanje sigurnosnih mjera u Kremlju izvijestio je ruski medij BAZA koji ima veze s policijom.

Moskva 'stalno prati prijetnje, uključujući moguće provale sabotažnih grupa', naveli su.

KJKP Rad objavio novi snimak sa sarajevskih ulica: Uputili apel građanima i turistima

'Sigurnost teritorije u centru [Moskve] i oko Kremlja je pojačana.'

Režim Putina je duboko zabrinut zbog iznenadnog napada Ukrajine na regiju Kursk, gdje sada kontrolišu desetine ruskih naselja i provode opsežne artiljerijske i dron napade na regiju Belgorod.

Kremlj je u maju 2023. godine napadnut kamikaza dronom u pokušaju atentata na autokratu, kažu Putinovi službenici. Sada su 'zaposleni specijalnog puka sa automatskim puškama na dužnosti zajedno s ekipama saobraćajne policije', rekao je BAZA Telegram kanal.

Putin, koji ima 71 godinu, već je izvještavan da je pooštrio sigurnost u svojim brojnim palačama gdje živi luksuznim životom sa svojom neobjavljenom partnericom Alinom Kabaevom, bivšom olimpijskom ritmičkom gimnastičarkom, i njihovom djecom.

Ovo dolazi usred novih nagađanja da će predsjednik Rusije uskoro zatražiti novu rundu mobilizacije uprkos očekivanom nepopularnosti među njegovim narodom. 

To bi se moglo dogoditi 'do kraja godine', rekao je jedan izvor, a takav potez bi pokazao očaj Putina.

Ovo se nije desilo od Drugog svjetskog rata: Ima li Putin odgovor, ili mu je pozicija poljuljana?

Ranije je njegov portparol rekao da održavanje nove mobilizacije - koja se široko smatra izuzetno nepopularnom - 'nije ni razmatrano'.

Ali, sve očajniji potezi već su usvojeni kako bi se prisilili muškarci da idu u rat.

Prema izvještajima, nekoliko stotina odbjeglih vojnika iz regije Lenjingrad, blizu Sankt Peterburga, nasilno je stavljeno u avion i odvedeno u Kursk. Jedan vojnik je pokušao suicid umjesto da bude poslan, dok su drugi - svi koji se protive Putinu - odvučeni u regiju Kursk na raspoređivanje, piše Daily Mail.

'Vojnici su već dobili automatske puške i idu u borbu', izvještava se.

Drugi izvještaji kažu da su ročnici poslani da brane regiju Kursk, usprkos ranijem obećanju Putina da neće raspoređivati regrute u vruće zone.

Moskva šalje dodatnih 23.000 u ratne zone nakon što je gradonačelnik Moskve naredio jednokratnu isplatu od 16.000 funti za one koji potpisuju vojne ugovore, što je znatno više od onih koji su trenutno na prvoj liniji fronta.

To je dovelo do trostrukog povećanja broja muškaraca spremnih za prijavu, kažu izvještaji.

Rusija također premješta trupe koje čuvaju ključne lokacije - poput Kalinjingrada na Baltiku i anektiranog Krima na Crnom moru - u zonu Kursk.

Senzacija najbližeg saveznika Putina: 'Vrijeme je da sjednemo za sto i prekinemo ovo ludilo'

Još jedan znak straha Kremlja je dokaz da je Bjelorusija dostavila vojnu opremu u Rusiju nakon hitnog zahtjeva Kremlja. Obuka bjelorusijskih trupa u Rusiji također je u toku.

Međutim, bjeloruske snage nikada nisu bile uključene u rat protiv Ukrajine i nema znakova da će se to promijeniti, uprkos Putinovom zahtjevu.

Bjeloruski medij Belnovosti izvijestio je da je vladar Aleksandar Lukašenko naredio prenos neke bjeloruske vojne opreme ruskim oružanim snagama za pojačanje u regiji Kursk i drugim sektorima fronta.

Bilo je 'hitnog zahtjeva s ruske strane' zbog gubitaka i nedostatka opreme u regiji Kursk i drugim područjima, izvještava se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak