Putin nakon 10 godina iz Ukrajine povlači svoju najjaču i najopasniju jedinicu?

0
Radiosarajevo.ba
Putin nakon 10 godina iz Ukrajine povlači svoju najjaču i najopasniju jedinicu?
Foto: X.com / Ruska elitna jedinica Pjatnaška

Da Rusima baš ne ide kako bi trebalo u zaustavljanju ukrajinskog prodora u Kurskoj oblasti svjedoči i činjenica da su s donjeckog pravca iz Ukrajine u Rusiju povukli vrlo opasnu i jaku vojnu jedinicu koja se zove "Pjatnaška", piše Slobodna Dalmacija.

Tu činjenicu spominju srbijanski dobrovoljci na Telegram kanalu, a postrojbu "koja bi trebala spasiti stvar" otkrio je umirovljeni major DNR-a Dejan Berić na svom Telegram i Rutube kanalu, ali i neki ruski blogeri.

Ne zna se jačina jedinice, je li u pitanju bataljun ili brigada jer bataljun broji od 300 do 800, a brigada od 1500 do 5000 vojnika. Vjerujemo da je u pitanju ovo prvo, iako novinarskih tekstova o ovoj jedinici nema.

Vlada RS prihvatila uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve u BiH

Vlada RS prihvatila uvođenje jedinstvenog broja 112 za hitne slučajeve u BiH

Je li propaganda ili tačna vijest, ali Ukrajinci, iako nadiru, traže popunjavanje svoje tri brigade koje su u Kurskoj oblasti (81., 82. i 132. brigada), a prve dvije su po propagandoj priči Rusa pretpjele ozbiljne gubitke tako da im treba popuna.

U okupiranoj Ukrajini u Donbasu Rusi su u noći sa srijede, 14. augusta, na četvrtak, 15. augusta, zauzeli tri sela, baš u području djelovanja "Pjatnaške ", stoga je logično pitanje koja je to vojna jedinica u koju Rusi vjeruju i za koju se nadaju da će Ukrajince zaustaviti ili protjerati iz Kurske oblasti.

To je stara jedinica koja postoji otkada je 2014. krenula ruska agresija na Ukrajinu. Vojna je formirana u ljeto 2014. godine. Nadimak "Petnaestica" je dobila prema izvornoj jačini jedinice od 15 vojnika koliko ih je u samom početku formiralo ovu jedinicu, a ne po načinu borbenog djelovanja u grupi od 15 vojnika, kako mnogi stručnjaci misle. Jedinica je sudjelovala u više bitki u ratu u Donbasu.

"Pjatnaška" je izvorno vojna postrojba 87. streljačke pukovnije ruskih kopnenih snaga. Do 1. januara 2023. bila je dio samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR). Pripojena je 1. donjeckom armijskom korpusu.

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

U sjeni ofanzive na Kursk: Ukrajinci pokrenuli dosta važniju bitku od koje će imati veću korist

Uglavnom se sastoji od međunarodnih dragovoljaca, a brigadu vodi 38-godišnji Ahra Ruslanovič Avidzba, ratnog nadimka Abhaz. Rođen je u Sočiju 1986. godine, a u ljeto 2014. je otišao u Donbas, gdje je okupio borce i osnovao međunarodnu brigadu "Pjatnaška", u čijem sastavu su uglavnom bili Abhazi, ali i Česi, Slovaci, Osetini i borci drugih nacionalnosti.

Avidzba je sudjelovao u bitkama za Saur-Mogilu, Ilovajsk, Marinku, kao i u borbama u oblasti Debaljceva i na aerodromu u Donjecku. Odlikovan je odličjem "heroja DNR".

Vidjet ćemo što će on i njegovi sada napraviti u Kursku?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije