Sudar dva borbena aviona u Francuskoj: Poginuo pilot i njegov učenik

2
Radiosarajevo.ba
Sudar dva borbena aviona u Francuskoj: Poginuo pilot i njegov učenik

Dva francuska pilota poginula su u srijedu, 14. avgusta, nakon što su se njihovi avioni Rafale sudarili u zraku u istočnoj Francuskoj u rijetkoj nesreći u kojoj je učestvovao najsavremeniji vojni avion.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, u svom obraćanju na platformi X je rekao da se "jedan pilot katapultirao nakon pada iznad sjevernoistočne Francuske, te da su vlasti odmah pokrenule potragu za nestalim instruktorom i pilotom koji je bio na obuci na drugom mlaznjaku, prenosi The Guardian.

Poginuli su su bili Sebastien Mabirea i poručnik Matthis Laurens

Požar većih razmjera nadomak Mostara, veliki broj vatrogasaca na terenu

Nesreće sa borbenim avionima su rijetke, a Rafale avioni kao jedni od najsavremenijih, koristi za lov na neprijateljske avione, pa čak i nošenje francuskih nuklearnih bojevih glava. Jedan je od najbolje prodavanih aviona na svijetu. 

Svjedoci događaja navode da su "čuli jaku buku, oko 12:30 poslije podne", navodeći da to "nije bio uobičajeni zvuk aviona koji probija zvučnu barijeru, već čudan, udarni zvuk", što ih je navelo da pretpostave da su se sudarila dva aviona, ali i dalje nisu mogli vjerovati.

U Francuskoj se sudarila i srušila dva Rafalea: U toku velika potraga za pilotima

Francuska je prodala Rafale mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. 

Ranije, predsjednik Francuske, Macron, pozvao je proizvođače odbrane da pojačaju proizvodnu i inovacije, zbog povećane isporuke oružja za podršku Ukrajini, koja se bori protiv ruske invazije, a ulazi u treću godinu rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak