Stručnjak za balistiku otkriva: 'Nemoguće je da neko Trumpu namjerno pogodi uho sa 150 metara'

9
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za balistiku otkriva: 'Nemoguće je da neko Trumpu namjerno pogodi uho sa 150 metara'

Ukoliko je hitac zaista upućen s nekih 150 do 200 metara, nije moguće, ili je potpuno nevjerovatno da bi se radilo o fingiranju atentata koji bi Trumpa gađao u uho, kako bi ga samo ozlijedio, a ne ubio.

Ta pretpostavka je suluda, kaže nam vještak za balistiku Dubravko Gvozdanović koji je i sam praktični strijelac i takmičar u gađanju u nekoliko disciplina.

"Osim samo daljine u obzir treba uzeti i dinamiku kretanja samog cilja, odnosno činjenicu da se tijelo mete nepredvidivo pomjera u prostoru. Jedno je takav hitac isporučiti u kontroliranim uvjetima u statičnu metu, a drugo je pucati u živu osobu koja se kreće. Ukratko, nemoguće je da je netko sa 150 do 200 metara ciljao baš uho ili želio okrznuti Trumpa, a nije pristao na posljedicu da ga ubije", kaže Gvozdanović, odbacujući sumnje da se radilo o fingiranom atentatu.

Najbolji strijelac Europskog prvenstva nakon transfer sage potpisuje za francuskog velikana

Prema prvim izvještajima američkih medija pored napadača, kojeg su nakon što je ranio Trumpa ubili snajperisti Tajne službe, pronađena je puška iz porodice AR-15, što je najpopularnija poluautomatska puška koja se može naći na američkom tržištu. Premda postoje razne varijante pušaka iz porodice AR-15 u raznim kalibrima, daleko najčešće streljivo koje ta puška koristi je standardni 223 Remington.

"Premda je riječ o civilnom kalibru, on je dimenzijama ekvivalentan standardnom vojnom kalibru NATO-a 5,56 X 45, a radi se o izuzetno snažnom i ubojitom metku koji bi na udaljenosti od 150 do 200 metara svakako mogao ubiti Trumpa da ga je pogodio u neki vitalni dio tijela", kaže Gvozdanović, piše Jutarnji List.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak