Šta stoji iza optužbi poznate američke političarke na račun Rusije?

3
Radiosarajevo.ba
Šta stoji iza optužbi poznate američke političarke na račun Rusije?

Bivša predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi je u nedjelju, 28. januara, rekla da bi neki protesti u Sjedinjenim Američkim Državama koji traže primirje u Gazi mogli biti povezani s Rusijom i da bi FBI trebao istražiti kako se finansiraju. 

Pelosi je to izjavila u intervjuu za američki CNN, ali nije iznijela nikakve dokaze ni argumente.

"Njihov poziv na primirje je poruka (ruskog predsjednika) gospodina (Vladimira) Putina … Nemojmo se zavaravati, ovo je izravno povezano s onim što bi on želio vidjet", rekla je Pelosi. "Mislim da su neki od tih protesta spontani, prirodni i iskreni. Neki su, mislim, povezani s Rusijom. Dio financiranja treba istražiti i želim od FBI-ja zatražiti da to istraži", dodala je.

Eurosong uvodi novo-staro pravilo za glasanje: Kako će to utjecati na naše komšije?

Pelosi je prva istaknuta američka zastupnica koja je optužila ruskog vođu da podržava američke proteste koji pozivaju na primirje.

Bojkot u Michiganu: 'Arapi neće glasati za Joea Bidena, bez obzira na sve'

Ali treba napomenuti kako je aktualni američki predsjednik Joe Biden, koji je naveliko krenuo u svoju kampanju, suočen s vrlo neugodnim situacijama kad su u pitanju građani SAD-a arapskog podrijetla: ovih je dana voditeljica njegove kampanje Julie Chavez Rodrigez posjetila Michingan, gdje je dočekao bojkot brojnih arapsko-američkih dužnosnika, uključujući općinske čelnike i državne zakonodavce. Svi redom odbili su se sastati s Julie Chavez Rodriguez, tvrdeći da neće razgovarati o izborima sve dok se u Gazi masovno ubijaju civili.

Šta se dešava u Europi? Rusija koristi misteriozni sistem, NATO očajan

"Neshvatljivo je da u ovom trenutku pokušavamo govoriti o izbornoj politici, sve dok se događa genocid", rekao je Abdullah Hammoud, gradonačelnik detroitskog Dearborna.

U svojim izjavama za televiziju Al Jazeera, arapsko-američki lokalni dužnosnici u jugoistočnom Michiganu poručili su kako su njihovi birači bijesni i frustrirani Bidenovom politikom u Gazi, a bijes bi se mogao pokazati štetnim za predsjednikove šanse za ponovni izbor.

Dearborn – dom velike palestinske, libanonske, jemenske i iračke zajednice – poznat je kao glavni grad 'Arapske Amerike'.

Gradonačelnik je dodao da se arapska i šira zajednica u Dearbornu osjeća "izdanom" zbog Bidenove nepokolebljive podrške Izraelu.

Američki Arapi u Dearbornu i drugim gradovima Michigana mogli bi odigrati ogromnu ulogu u američkim predsjedničkim izborima, gdje se sistem temelji na pobjedi pojedinačnih država.

Biden dao stravično upozorenje: 'Ako Rusija uništi Ukrajinu, šta će se desiti na Balkanu?'

Bivši predsjednik Donald Trump pobijedio je 2016. godine svoju demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton u državi na Srednjem zapadu za manje od 11.000 glasova. Procjenjuje se da bi stotine hiljada arapskih Amerikanaca u Michiganu mogle utjecati na ishod izbora.

U posljednjim izbornim ciklusima, predsjednički kandidati, posebno demokrati, počeli su priznavati važnost glasanja Arapa: objavljivali su oglase na arapskom, sastajali se sa predstavnicima zajednice i bavili se specifičnim problemima arapskih građana u SAD-u.

Predsjedničke laži: Biden je obećavao da će priznati jednakost Palestinaca i Izraelaca

Biden je 2020. godine objavio platformu za arapsko-američke zajednice, obećavajući da će priznati jednakost Palestinaca i Izraelaca i zaštititi njihova građanska prava kod kuće. Također je poslao svoju suprugu Jill Biden i potpredsjednicu Kamalu Harris u Dearborn da dopru do tamošnje arapske zajednice.

Dok arapsko-američki predstavnici naglašavaju da njihove zajednice nisu vođene jednim problemom, oni kažu da razmjer pokolja u Gazi i Bidenova beskompromisna uloga u njemu otežava, ako ne i onemogućava, njihovu ponovnu podršku 81-godišnjem predsjedniku.

"Arapi neće glasati za Joea Bidena, bez obzira na sve. To je to. Završili su s Bidenom", poručio je Sam Baydoun, povjerenik okruga Wayne koji se također odbio sastati s Chavez Rodriguez.

Biden komentarisao Trumpov trijumf: 'Ulozi su visoki za budućnost SAD-a'

Bidenova administracija ranije je uložila veto na dvije rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje pozivaju na deeskalaciju napada u Gazi gdje je ubijeno više od 26.000 Palestinaca.

Ovih dana obustavljeno je i financiranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) na temelju nepotvrđenih izraelskih tvrdnji da su neki radnici UNRWA-e sudjelovali u Hamasovu napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Abraham Aiyash, čelnik Zastupničkog doma Michigana, odbacio je tvrdnje Washingtona da pokušava pomoći ljudima u Gazi.

"Pokušaj je doveo do gotovo 30.000 mrtvih, masovnog razaranja civilne infrastrukture i ohrabrivanje krajnje desničarske, fašističke vlade u Izraelu. Dakle, ako Sjedinjene Američke Države 'pokušavaju', bojim se i zamisliti kako bi to izgledalo da SAD ne pokušava", rekao je Aiyash, koji je jemenskog porijekla, za Al Jazeeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak