Šta se dešava u Austriji: Na ulice Beča izlazi - vojska

4
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Austriji: Na ulice Beča izlazi - vojska

Zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, vlasti u Austriji zaključile su kako postoji "konkretna prijetnja i povećan rizik od napada" u Austriji.

Kako je u srijedu, 18. oktobra, najavio ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP), upozorenje na terorizam bit će podignuto na drugu najvišu razinu - narančastu.

Posljednji put je ta razina opasnosti od terorizma u Austriji bila aktivna nakon terorističkog napada u centru Beča s četiri smrtna slučaja 2. novembra 2020. godine.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će se policija ubuduće za svoje zaštitne zadaće još više oslanjati na snage Savezne vojske. U Karnerovoj prezentaciji Vijeću ministara predviđeno je da se do 190 vojnika Savezne vojske rasporedi za mjere zaštite prostora i imovine, posebno u Beču.

Dodatne "posebno obučene snage" Federalne vojske trebale bi se "prvenstveno koristiti za zaštitu jevrejskih institucija". Diplomatska predstavništva već su štitili vojnici. Osim toga, postojat će i protuteroristički centar, koji će biti smješten u Ministarstvu unutrašnjih poslova i služit će kao poveznica između ministarstva, oružanih snaga i državne sigurnosti.

Devedeset vojnika, uglavnom pripadnika vojne policije, već danas, 18. oktobra, je u akciji i prisutni su na ulicama Beča. Svakih sat vremena provodi se procjena situacije ili analiza rizika. Eksplozija u bolnici u Gazi mogla bi dovesti do daljnje eskalacije ionako napetog raspoloženja. Oružane snage već nadziru 20 objekata u Beču, uglavnom ambasada ili OPEC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak