Španija uvodi restriktivnije mjere zbog rasta zaraženih, naročito među omladinom

0
Radiosarajevo.ba
Španija uvodi restriktivnije mjere zbog rasta zaraženih, naročito među omladinom

Pojedini dijelovi Španije ponovo se suočavaju sa problemima zbog naglog povećanja broja zaraženih od koronavirusa.

Među regijama koja je najviše pogođena ovih dana je Kantabrija. Zbog toga će u najmanje 16 gradova ove regije noćni život biti potpuno obustavljen.

Problem je zadesio i Kataloniju. Lokalne vlasti pozvale su osobe starije od 16 godina da se vakcinišu nakon što je broj zaraženih naglo skočio.

Inače, Španija je u vrhu liste europskih zemalja kada je u pitanju broj građana koji su primili obje doze vakcina. Španija ima 47 miliona stanovnika, a do sada ih je 40 posto vakcinisano.

Ipak, taj broj je značajno manji kada su u pitanju mlađe osobe jer su do sada vlasti većinom pažnju usmjerile na to da vakcinišu starije i ugrožene grupe. Zbog toga je među osobama od 20 do 29 godina stopa zaraze za tri puta veća nego ranije.

Broj zaraženih ogroman je i među tinejdžerskom populacijom, a to bi mogao biti rezultat brojnih partija koji su se održavali prethodnih sedmica radi završene školske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak