Snimci kruže društvenim mrežama: Poplave u Poljskoj alarmantne, voda došla do prvih spratova zgrada

0
Radiosarajevo.ba
Snimci kruže društvenim mrežama: Poplave u Poljskoj alarmantne, voda došla do prvih spratova zgrada

Jedan čovjek se utopio, a 1600 ljudi su evakuirali u Klodzu na jugozapadu zemlje. Rijeke su poplavile nakon što je kiša padala nekoliko dana.

Grad Klodzo je gotovo cijeli pod vodom. Lokalna rijeka je na 665 centimetara, a alarm se pali već na 240, što je najveći vodostaj u tom gradu od 1997. kad je u poplavama stradalo 56 ljudi. 

Poljski mediji također objavljuju da je u nedjelju, 15. septembra prije podne, voda slomila most u Glucholazy, a gradonačelnik je objavio otkazivanje svih aktivnosti na otvorenom, nastave u školama i drugo do utorka, 17. septembra. 

AJB DOC | Svjetska premijera filma koji razotkriva sistematsku krađu palestinske zemlje

Lokalna vlast također apeluje na stanovnike da ne izlaze iz svojih domova kako bi posmatrali situaciju koju je izazvala stihija, jer može biti smrtonosno opasna.

"Situacija je alarmantna. Nivo vode bi mogao drastično porasti", apeluju općinske vlasti na društvenim mrežama.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jarnołtówek prije sat vremena ponovno se obratilo stanovnicima Jarnołtóweka i Pokrzywne gdje navode da građani "Ne čekaju da se evakuišu".

Ranije su vatrogasci već apelovali na stanovnike kuća koje se nalaze u blizini rijeke da se evakuišu u viša područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak