Dio Europe se priprema za ogromne poplave, slovački meteorolozi objavili sumorno upozorenje

0
Hina
Dio Europe se priprema za ogromne poplave, slovački meteorolozi objavili sumorno upozorenje
EPA / Poplave u Njemačkoj 2021. godine

Centralna Europa priprema se za najgore poplave zadnjih decenija zbog prolaska ciklona Boris, što se očekuje ovaj vikend.

Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po kvadratnom metru u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu.

Nakon teške borbe: Ajna Kahrimanović (10) iz Sanskog Mosta pobijedila leukemiju

Nakon teške borbe: Ajna Kahrimanović (10) iz Sanskog Mosta pobijedila leukemiju

U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri, kao što su Wroclaw i Opole.

"Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju", upozorili su poljski meteorolozi. U Wroclawu, koji ima 675.000 stanovnika, općina je osnovala krizni štab.

Prema češkom ministru okoliša Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002." Naime, poplave su 1997. pogodile Moravsku, na istoku Češke. Poginulo je 50 ljudi i bilo je nekoliko milijardi američkih dolara štete. Upravo u toj regiji i ovaj se put očekuju najgore oborine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997. Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Prema austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do nivoa koje nisu viđene pet do deset godina.

Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do hiljadu vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci također su u pripravnosti.

⏰12:07: POVODNE 2024: Stav k dnešnému poludniu ⏺Najpravdepodobnejší scenár aktuálne hovorí o tom, že maximálny úhrn...

Posted by www.iMeteo.sk on Thursday, September 12, 2024

Oborine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a tada su bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk. S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Olujno nevrijeme najviše je problema izazvalo u slovenskom primorju. U slovenskoj Istri u samo nekoliko sati palo je više kiše nego što uobičajeno padne tokom cijelog ljeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije