Skandalozna odluka: Izraelci mogu graditi na okupiranoj zemlji Palestine

1
Radiosarajevo.ba
Skandalozna odluka: Izraelci mogu graditi na okupiranoj zemlji Palestine

Izraelska vlada je donijela odluku po kojoj se građani ove države mogu naseliti u četiri okupirana dijela Zapadne obale, koja bo internacionalnom pravu pripadaju Palestini.

Radi se o suspenziji odluke iz 2005. godine, kojom je zabranjeno Izraelcima da grade u ovim dijelovima Zapadne obale. Izraelske snage su te dijelove okupirale, ali je kasnije zabranjeno građenje naselja. 

Nijedan Izraelac nije čak mogao ni ući u ovaj dio Palestine bez dopuštenja njihove vojske. Na kraju, ova vlada je odlučila da suspenduje zakon i da legalizuje izraelska naselja, bez obzira na odluke sudova koje kažu da se radi o palestinskoj privatnoj zemlji

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Ovo je nastavak lošeg odnosa vlasti koju predvodi Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, prema Palestincima

Nedavno je ministar finansija u ovoj vladi Bezalel Smotrich izjavio da ne postoje Palestinci, što je izazvalo žestoke reakcije širom svijeta. 

Jeziva izjava izraelskog ministra: "Ne postoji takva stvar kao što su Palestinci"

Međutim, i prije ove odluke i ove izjave, ministar nacionalne sigurnosti Itaman Ben-Gvir je zabranio isticanje palestinske zastave, rekavši kako ta zastava podstiče na terorizam. 

Što se tiče konkretno ove odluke, još je mora potpisati vođa izraelske vojske kako bi stupila na snagu. Sudeći po reakcijama, pitanje je kako će ići implementacija, te da li će ova odluka dovesti do eskalacije sukoba na Zapadnoj obali, piše BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak