Jeziva izjava izraelskog ministra: "Ne postoji takva stvar kao što su Palestinci"

5
Radiosarajevo.ba
Jeziva izjava izraelskog ministra: "Ne postoji takva stvar kao što su Palestinci"
Foto: EPA-EFE / Bezalel Smotrich

Ne postoji takva stvar kao što su Palestinci jer ne postoji takva stvar kao što je palestinski narod, izjavio je u nedjelju izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich na komemoraciji u Parizu.

Zastupnik krajnje desnice rekao je da je palestinski narod "izum" skuhan u 20. vijeku za borbu protiv cionizma i da su ljudi poput njega i njegovih djedova i bake "pravi Palestinci".

Govoreći za govornicom ukrašenom mapom temeljenom na grbu cionističke milicije Irgun, koja prikazuje Izrael koji se nalazi na Zapadnoj obali i Jordanu, on je rekao da francuska i američka vlada moraju čuti "ovu istinu" o Palestincima.

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

Shrvani William posjetio školu i progovorio o Kate: "Žao mi je, ona bi voljela biti ovdje"

"Znate li ko su Palestinci? Ja sam Palestinac", rekao je šef ultranacionalističke stranke Religiozni cionizam, piše Middle East Eye.

Smotrich se osvrnuo na svoju baku, koja je rođena u sjevernom izraelskom gradu Metula, i svog pokojnog djeda, koji je bio Jerusalemac u 13. koljenu.

Ideja da ne postoji takav narod kao što su Palestinci, i da su ionako izraelski Židovi pravi Palestinci, dugogodišnji je desničarski trop u izraelskoj politici.

Smotrichevo pojavljivanje na spomen obilježju preminulom aktivistu Likuda Jacquesu Kupferu trebao je sponzorirati Židovski nacionalni fond (JNF), no ta mu je organizacija uskratila podršku zbog ovog istupa, piše Haaretz.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je prošle sedmice da se predstavnici vlade u Parizu ne namjeravaju sastati sa Smotrichem tokom njegova posjeta zemlji.

Osim što je ministar financija, Smotrich sada ima značajne ovlasti nad okupiranom Zapadnom obalom, za koju su odvjetnici za ljudska prava rekli MEE-u da predstavlja "de jure aneksiju".

Krajem februara, ovaj ministar je rekao da bi država Izrael trebala "zbrisati" palestinsko selo Huwwara, nakon što je bilo izloženo nasilnom divljanju izraelskih doseljenika. Bivši izraelski ministar odbrane Benny Gantz rekao je da Smotrich, koji se također naziva "ponosnim homofobom", želi "još jednu Nakbu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije