Uhapšen u BiH, osuđen u Tel Avivu: "Izraelski Mejdof" izveo prevaru "tešku" 150 miliona eura

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšen u BiH, osuđen u Tel Avivu: "Izraelski Mejdof" izveo prevaru "tešku" 150 miliona eura
Foto: Agencije / Michael Ben-Ari

Okružni sud u Tel Avivu proglasio je krivim Michaela Ben-Arija za vođenje tzv. Ponzijeve šeme kojim je izveo najveću prevaru u historiji Izraela, tešku 150 miliona eura.

Kako prenose mediji, on je postigao sporazum o priznanju krivice, zbog čega će odslužiti između pet i devet i po godina zatvora. Konačna kazna bit će izrečena za šest mjeseci.

Prema navodima optužnice, on se tereti da je prevario više od 1.000 investitora kako u Izraelu, tako i u SAD. Sve je trajalo duže od 15 godina, a tamošnji mediji ga nazivaju i "izraelski Mejdof".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Nakon okončanja suđenja, advokat Eitan Erez, koji je zastupao žrtve prevare, izjavio je da ovo najveća prevara izvedena u Izraelu, s tim da su skoro sva finansijska sredstva tajno prebačena u inostranstvo.

Mediji podsjećaju da je Ben-Ari uhapšen 2021. godine, ali je uz kauciju 6. aprila 2021. pušten u kućni pritvor i pobjegao je iz Izraela. Navodno mu je u bijegu iz zemlje pomogao prijatelj Nahum Eisenstadt koji mu je dao falsifikovani pasoš.

Nekih četrnaest mjeseci nakon bijega iz zemlje, Ben-Ari je sredinom prošle godine lociran i uhapšen u Bosni i Hercegovini na zahtjev Izraela. BiH ga je izručila krajem decembra prošle godine.

Mediji prenose da je tokom 15 godina, Ben-Ari navodno predlagao da investitori ulažu novac u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je prikazivao navodne lažne prezentacije, o "sigurnim" investicijama, koje su obećavale visoke prinose. Navodno je tako zaradio oko 60 miliona dolara tokom više od jedne decenije.

Prema Ben-Arijevom profilu na njegovoj EGFE stranici, emigrirao je u Izrael iz SAD-a 1981. godine i bio na rukovodećim pozicijama u Bank Leumi i lancu supermarketa Supersol prije nego što je osnovao EGFE (Ever Green Fields Enterprises) 1999. godine, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije