Šef Telegrama ostaje u pritvoru, Rusi tvrde da iza njegovog hapšenja stoje Amerikanci

1
Radiosarajevo.ba
Šef Telegrama ostaje u pritvoru, Rusi tvrde da iza njegovog hapšenja stoje Amerikanci

Šef Telegrama Pavel Durov ostat će u pritvoru još do 48 sati u sklopu istrage kibernetičkog kriminala, saopćilo je pariško tužilaštvo u utorak, nakon što je u ponedjeljak navečer donesena odluka o produženju pritvora.

Durov je uhapšen u subotu. Istraga se odnosi na zločine povezane sa sumnjama na nedopuštene transakcije, dječju pornografiju i prevaru u aplikaciji, kao i na odbijanje saopćavanja informacija vlastima.

Čelnik ruske Dume Vjačeslav Volodin, saveznik predsjednika Vladimira Putina, kazao je u utorak da iza hapšenja Durova, osnivača i izvršnog direktora platforme za razmjenu poruka Telegram koja igra ključnu ulogu u komuniciranju rata u Ukrajini, stoji SAD.

Radovan Višković doživio saobraćajnu nezgodu

Volodin je rekao, bez iznošenja dokaza, da su Sjedinjene Države preko Francuske pokušale izvršiti kontrolu nad Telegramom.

"Telegram je jedna od rijetkih i ujedno najvećih internetskih platformi na koje Sjedinjene Države nemaju utjecaja”, rekao je Volodin, prenosi Hina.

Macron o hapšenju osnivača Telegrama: "Ovo nije politička odluka"

"Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, važno je da (predsjednik Joe) Biden preuzme kontrolu nad Telegramom".

Bijela kuća nije komentarisala hapšenje Durova, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da hapšenje "ni na koji način nije politička odluka".

Šifrirana aplikacija Telegram, sa sjedištem u Dubaiju, ima blizu milijardu korisnika i posebno je utjecajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog – a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg – sadržaja s obje strane o ratu.

Platforma je postala ono što neki analitičari nazivaju "virtualnim bojnim poljem" u ratu, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak